Omzet zakelijke dienstverleners groeit 6 procent

© Hollandse Hoogte
De omzet van de zakelijke dienstverleners is in het tweede kwartaal van 2016 met 6,1 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2015, meldt CBS. De omzettoename was minder sterk dan voorgaande kwartalen, maar de omzet stijgt wel al drie jaar onafgebroken. Vooral de omzet van de uitzendbranche en van de administratieve dienstverleners nam fors toe.

Eerder meldde CBS dat de zakelijke dienstverlening na de bouwnijverheid de best presterende bedrijfstak is in de Nederlandse economie. Vandaag publiceert CBS ook de Kwartaalmonitor Zakelijke dienstverlening met nog meer informatie over deze sector.

Sterkste omzetgroei uitzendbureaus en administratieve dienstverleners

De omzet van de uitzendbranche steeg het sterkst in vergelijking met een jaar eerder (+8,7 procent). Hiermee realiseren de arbeidsbemiddelaars, uitzendbureaus en personeelsbeheerders al drie jaar onafgebroken omzetgroei. Ook administratieve dienstverleners, zoals accountants en belastingadviseurs, lieten een forse omzetstijging zien in het tweede kwartaal van 2016. Sinds het tweede kwartaal van vorig jaar herstelt de omzet van de administratieve dienstverleners. Dit kwartaal was de omzetgroei met 8,9 procent zelfs het sterkst van de afgelopen vier jaar.

De beveiligingsbranche en hoveniersbedrijven zagen dit kwartaal hun omzet dalen. Voor de beveiligingsbedrijven zette de omzetgroei van de afgelopen vier kwartalen niet door in het tweede kwartaal van 2016. De branche boekte net iets minder omzet dan een jaar eerder. Voor de hoveniersbranche was het de eerste omzetdaling sinds het derde kwartaal van 2013. Deze daling kan samenhangen met de forse groei van vorig jaar. Op 1 juli 2015 liep het tijdelijk lage btw-tarief voor het aanleggen en onderhouden van tuinen ten einde.

Omzetontwikkeling zakelijke dienstverlening, 2e kwartaal 2016
 2016-Q2
Zakelijke dienstverlening6,1
w.o.
Uitzendbranche8,7
Accountancy,
administratie e.d.
8,6
Markt- en opinieonderzoek6,7
Managementadviesbureaus5,7
Architecten4,8
Schoonmaakbedrijven3,7
Rechtskundige
dienstverlening
3,3
Ingenieurs3,3
Reclamewezen3
Beveiligings- en
opsporingsdiensten
-0,1
Hoveniersbedrijven-1,3

Zakelijke dienstverleners blijven positief

Het vertrouwen onder de zakelijke dienstverleners daalde licht maar bleef positief en kwam uit op 8 in het derde kwartaal. Daarmee is het vertrouwen van zakelijke dienstverleners al sinds eind 2013 onafgebroken positief. Ook het vertrouwen van het totale Nederlandse bedrijfsleven nam licht af, maar minder sterk dan bij de zakelijke dienstverleners. Het niveau van het ondernemersvertrouwen voor het derde kwartaal is in de zakelijke dienstverlening nagenoeg gelijk aan dat van het totale bedrijfsleven.