Economie eurozone groeit 0,3 procent in tweede kwartaal

De economie in de eurozone is in het tweede kwartaal van 2016 met 0,3 procent gegroeid. Dat blijkt uit eerste berekeningen van Eurostat. Duitsland boekte met 0,4 procent een lagere groei van het bbp dan in het eerste kwartaal. Nederland kwam met 0,6 procent boven het Europese gemiddelde uit. Dit meldt CBS.

De groei in de muntunie was gelijk aan die in het eerste kwartaal. In alle 28 EU-landen samen lag het groeicijfer op 0,4 procent, iets lager dan de 0,5 procent van het eerste kwartaal.

Stijgers en dalers

Duitsland, de grootste economie in de eurozone, groeide met 0,4 procent. Spanje kende wederom een stevige groei van 0,7 procent. In België trok de groei aan tot 0,5 procent. De Griekse economie groeide met 0,3 procent. Het bruto binnenlands product van Frankrijk en Italië toonden met 0,0 procent groei noch krimp. Slowakije boekte met 0,9 procent een sterke groei.

Buiten de eurozone liet Roemenië een nog sterkere groei zien van 1,5 procent. Hongarije en Polen groeiden met circa 1 procent. Het Verenigd Koninkrijk zat boven het EU-gemiddelde en pluste 0,6 procent bij.

Vergeleken met het tweede kwartaal van 2015 was het bbp in de eurozone 1,6 procent groter. De EU-economieën waren 1,8 procent groter dan een jaar eerder. In de VS zakte de economische groei terug tot 1,2 procent. De Chinese economie was, net als in het eerste kwartaal, 6,7 procent groter dan een jaar eerder. In Rusland kromp de economie met 0,6 procent vergeleken met een jaar eerder, maar dit is wel de kleinste krimp in anderhalf jaar.

Bruto binnenlands product binnen de eurozone
 2016-I2016-II
Eurozone0,60,3
Spanje0,80,7
Nederland0,60,6
België0,20,5
Duitsland0,70,4
Griekenland-0,10,3
Frankrijk0,70
Italië0,30