Opnieuw aanzienlijk lagere prijzen industrie

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juni 6,6 procent lager dan in juni 2015, meldt CBS. De afname in juni is weer iets kleiner dan in de voorgaande maand. Exclusief de aardolie-industrie is in juni de prijsdaling in de industrie 4,1 procent.

Lagere olieprijzen, lagere afzetprijzen

De olieprijs is sinds 2013 bijna onafgebroken lager dan een jaar eerder. In juni kostte North Sea Brent olie ruim 44 euro per vat. Dat is bijna 22 procent minder dan in juni 2015. In mei kostte een vat olie 42 euro, 28 procent minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in juni 22,5 procent minder duur dan in juni 2015. Een maand eerder was de prijsafname bijna 27 procent. Het prijsverloop in deze sector is sterk gecorreleerd met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie.

Ook de prijsdaling van de producten van de chemische industrie was met bijna 15 procent groter dan gemiddeld. Verder waren ook de producten van de basismetaalindustrie, de rubber- en kunststofindustrie, de voedingsmiddelenindustrie en de machine-industrie goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen in de metaalproducten- en de auto-industrie echter waren gelijk aan die van een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse
 mutatie
Auto0
Metaalproducten0
Machine-0,4
Voeding-0,6
Rubber/Kunststof-0,9
Basismetaal-3,9
Chemie-14,8
Aardolie-22,5

De acht genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie.

Producten industrie in juni duurder dan in mei

Bezien van maand op maand stegen de afzetprijzen van de industrie. In juni waren producten van de industrie 0,9 procent duurder dan in mei. De stijging op de buitenlandse markt was wat groter dan op de binnenlandse markt; 1,1 tegen 0,7 procent. De olieprijs steeg ook van mei op juni.