Opnieuw sterke afname prijzen industrie

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in mei 7,5 procent lager dan in mei 2015, meldt CBS. De afname in mei is iets kleiner dan in de voorgaande maand. In april waren de prijzen 8,2 procent lager dan een jaar eerder. Opnieuw waren vooral de olieprijs en de prijzen in de aardolie-industrie fors lager dan een jaar eerder.

Lagere olieprijzen, lagere afzetprijzen

De olieprijs is sinds 2013 bijna onafgebroken lager dan een jaar eerder. In mei kostte North Sea Brent olie 42 euro per vat. Dat is 28 procent minder dan in mei 2015. In april kostte een vat olie 38 euro, bijna 33 procent minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in mei 26,8 procent goedkoper dan in mei 2015. Een maand eerder was de prijsafname bijna 31 procent. Het prijsverloop in deze sector is sterk gecorreleerd met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Exclusief de aardolie-industrie is de prijsdaling in de industrie 4,5 procent.

Producten van de chemische industrie, de basismetaalindustrie en de voedingsmiddelenindustrie waren ook goedkoper dan een jaar eerder. Verder waren producten van de metaalindustrie, de kunststof- en rubberindustrie, de machine-industrie en de auto-industrie ook minder duur dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie naar bedrijfsklasse
 mutatie
Auto-0,1
Machine-0,5
Rubber/Kunststof-0,6
Metaalproducten-0,6
Voeding-1,6
Basismetaal-5,1
Chemie-15
Aardolie-26,8

De acht genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn samen goed voor 80 procent van de industrie.

Producten industrie in mei duurder dan in april

Bezien van maand op maand stegen de afzetprijzen van de industrie. In mei waren producten van de industrie 1,5 procent duurder dan in april. De stijging op de buitenlandse markt was wat groter dan op de binnenlandse markt; 1,6 tegen 1,4 procent. De olieprijs steeg ook van april op mei.