Nederland meer in trek bij Chinezen

© ANP
Het aantal nachten dat Chinezen in ons land verblijven is in 2015 met 33 procent gestegen ten opzichte van 2014. Van alle toeristen die Nederland in 2015 bezochten, kwamen de meeste uit Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Duitsers zoeken vooral de kust op, terwijl Britten liever in Amsterdam vertoeven. Dit meldt CBS.

Het aantal nachten dat buitenlandse toeristen in Nederland verblijven stijgt al jaren. Vorig jaar steeg dit aantal met 8 procent naar 37 miljoen overnachtingen. Met stip op 1 staan de Duitsers: zij waren goed voor 15 miljoen overnachtingen in Nederland. Dat is 10 procent meer dan het jaar ervoor. Op de tweede plek staan de Belgen (5 miljoen), gevolgd door de Britten (4 miljoen).

Overnachtingen van buitenlandse gasten in Nederlandse logiesaccommodaties, 2015
 2015
Duitsland41
Overig Europa21
België13
Verenigd Koninkrijk11
Noord-, Midden- en Zuid-Amerika7
Azië, Australië en Afrika7
 

Meer Chinezen

De relatief grootste stijging in hotelovernachtingen in 2015 komt op het conto van de Chinezen. Hun aantal hotelovernachtingen in Nederland steeg met 33 procent tot 436 duizend. Onder Russen werd Nederland wat minder favoriet: zij verbleven 25 procent minder nachten in een hotel in ons land.

Top 3 stijgers en dalers in hotelovernachtingen van buitenlandse toeristen, 2014-2015
 groei t.o.v. 2014
China32,9
Roemenië23,4
Turkije19,9
Japan-4,9
Luxemburg-12,3
Rusland-24,9

Duitsers aan de kust, Britten in Amsterdam

Amsterdam is goed voor de helft van alle hotelovernachtingen. Gasten uit verschillende landen hebben verschillende voorkeuren voor accommodaties en regio’s in Nederland. Zo overnachten Duitsers en Belgen vaak op bungalowparken of campings. Duitsers en Belgen zoeken de kust op. Belgische toeristen overnachten ook vaak in het binnenland. Britten kiezen juist vaak voor een hotel in onze hoofdstad.

Inforgraphic die laat zien dat Duitsers aan de kust verblijven en Britten in Amsterdam. 
Kust heeft betrekking op alle accommodaties, Amsterdam alleen op hotels.

Binnenlands toerisme is nog altijd groter dan het buitenlands toerisme. In 2015 was de Nederlander op vakantie in eigen land goed voor 66 miljoen overnachtingen tegenover 37 miljoen overnachtingen door buitenlandse toeristen.