Logiesaccommodaties; gasten, overnachtingen, bezettingsgraad, kerncijfers

Logiesaccommodaties; gasten, overnachtingen, bezettingsgraad, kerncijfers

Perioden Totaal logiesaccommodaties Gasten Totaal (x 1 000) Totaal logiesaccommodaties Gasten Binnenland (x 1 000) Totaal logiesaccommodaties Gasten Buitenland (x 1 000) Totaal logiesaccommodaties Overnachtingen Totaal (x 1 000) Totaal logiesaccommodaties Overnachtingen Binnenland (x 1 000) Totaal logiesaccommodaties Overnachtingen Buitenland (x 1 000) Totaal logiesaccommodaties Bezettingsgraad (%)
2019 januari 2.458 1.376 1.082 5.496 3.084 2.412 24,3
2020 januari 2.622 1.488 1.134 5.914 3.310 2.604 25,6
2021 januari 769 657 112 2.179 1.948 231 8,7
2022 januari 1.230 989 241 3.363 2.757 606 12,1
2023 januari* 2.744 1.762 982 6.569 4.059 2.509 25,4
2024 januari* 2.970 1.850 1.119 7.168 4.251 2.917 25,7
Bron: CBS.
Verklaring van tekens

Tabeltoelichting


Deze tabel bevat cijfers over het aantal gasten en hun overnachtingen in Nederland in alle hotels, motels, pensions, appartementen met hoteldienstverlening, jeugdaccommodaties en bed&breakfasts met ten minste 5 slaapplaatsen, op alle kampeerterreinen met minimaal 4 toeristische standplaatsen en op huisjesterreinen en in groepsaccommodaties met ten minste 10 slaapplaatsen. De gegevens zijn beschikbaar naar logiesvorm.

Gegevens beschikbaar vanaf: 2012

Status van de cijfers:
De cijfers over het jaar 2023 en 2024 zijn voorlopig. De overige jaren zijn definitief.

Wijzigingen per 11 maart 2024:
De voorlopige cijfers over januari 2024 zijn toegevoegd.


Wijzigingen per 11 december 2023:
De voorlopige cijfers over september en oktober 2023 zijn toegevoegd.
Ondanks de zorgvuldigheid waarmee de cijfers en de eerdere publicaties voor de logiesaccommodaties zijn samengesteld, is helaas geconstateerd dat de gepubliceerde cijfers voor de verslagperiodes vanaf april 2022 tot en met augustus 2023 niet correct zijn.
Het CBS heeft daarom verbeterde cijfers over logiesaccommodaties voor de maanden april 2022 tot en met oktober 2023 gepubliceerd.
Ook de bijbehorende verbeterde kwartaalcijfers en het jaarcijfer over 2022 zijn gepubliceerd.

Wijzigingen per 14 november 2023:
Ondanks de zorgvuldigheid waarmee de cijfers en de eerdere publicaties voor de logiesaccommodaties zijn samengesteld, is helaas geconstateerd dat de gepubliceerde cijfers voor de verslagperiodes na maart 2022 door een technische fout niet correct zijn. Het CBS onderzoekt wat de invloed van deze technische fout is op de uitkomsten van deze statistiek en van andere statistieken die van deze statistiek gebruik maken.

Het CBS zal op basis van dit onderzoek op 11 december verbeterde cijfers over logiesaccommodaties publiceren. Hierbij gaat het dan om de maanden april 2022 tot en met oktober 2023 en de bijbehorende kwartalen. Dit betekent dat de reeds geplande publicatie voor 14 november (over verslagmaand september) enkele weken wordt uitgesteld.

Wijzigingen per 24 maart 2022:
Per 24 maart 2022 is de gemeente Weesp samengaan met de gemeente Amsterdam. Deze gemeentelijke herindeling is in deze tabel per 1 januari 2022 doorgevoerd.
Het CBS stelt bij dit onderzoek sinds januari 2021 bedrijven in staat om op andere wijze gegevens te leveren, bijvoorbeeld via samenwerkingen met gemeenten of andere organisaties waarmee afspraken zijn gemaakt. Vaak gaat het daarbij om de verwerking van cijfers die ook voor een gemeentelijk nachtregister worden verzameld. De kwaliteit van de data wordt ook hierbij zorgvuldig gecontroleerd maar het is niet geheel uitgesloten dat kleine trendbreuken kunnen ontstaan bij sommige regionale uitsplitsingen door het gebruik van deze nieuwe bronnen.

Wanneer komen er nieuwe cijfers?
De cijfers over een nieuwe verslagmaand zijn beschikbaar binnen 3 maanden na het verstrijken van die maand en krijgen de status 'voorlopig'.
De cijfers over het hele jaar worden 1 maand na het verschijnen van de maand december herzien en krijgen dan de status 'nader voorlopig'.
Nog 2 maanden later krijgen de cijfers de status 'definitief'.

Toelichting onderwerpen

Totaal logiesaccommodaties
Hotel, motel, pension, appartement met hoteldienstverlening, jeugdaccommodatie of bed&breakfast, kampeerterreinen, huisjesterreinen en groepsaccommodaties.

Hotel:
Een accommodatie met slaapplaatsen voor logiesverstrekking in overwegend een- en tweepersoonskamers tegen boeking per nacht, waar afzonderlijke maaltijden, kleine etenswaren en dranken kunnen worden verstrekt aan gasten en aan passanten. Hierbij is een gast een persoon die overnacht in de desbetreffende accommodatie en een passant iemand die niet blijft overnachten. Verder kunnen nog andere diensten ter beschikking worden gesteld zoals receptie, room- en telefoonservice.

Deze tabel hanteert een ondergrens van minimaal 5 slaapplaatsen voor deze accommodaties.

Motel:
Een locatie langs de snelweg met aan elkaar geschakelde kamers met de deuren aan een parkeerplaats of gemeenschappelijke ruimte voor logiesverstrekking tegen boeking per nacht.

Deze tabel hanteert een ondergrens van minimaal 5 slaapplaatsen voor deze accommodaties.

Pension:
Een accommodatie met slaapplaatsen voor logiesverstrekking in overwegend een- en tweepersoonskamers, waar afzonderlijke maaltijden, kleine etenswaren en dranken kunnen worden verstrekt aan gasten maar niet aan passanten.

Deze tabel hanteert een ondergrens van minimaal 5 slaapplaatsen voor deze accommodaties.

Appartement met hoteldienstverlening:
Appartement waarbij gedurende het verblijf het appartement schoon wordt gehouden en de bedden opgemaakt.

Deze tabel hanteert een ondergrens van minimaal 5 slaapplaatsen voor deze accommodaties.

Jeugdaccommodatie:
Jeugdhotel en jeugdherberg.
Een jeugdhotel is een hotel voor overwegend jeugdige gasten met slaapgelegenheid die men niet met 'vreemden' hoeft te delen.
Een jeugdherberg is een accommodatie voor overwegend jeugdige gasten met slaapgelegenheid in kamers en/of zalen die men mogelijk met 'vreemden' moet delen.

Deze tabel hanteert een ondergrens van minimaal 5 slaapplaatsen voor deze accommodaties.

Bed&breakfast:
Particuliere woning waar men kan overnachten en ontbijten.

Deze tabel hanteert een ondergrens van minimaal 5 slaapplaatsen voor deze accommodaties.

Kampeerterrein:
Een terrein of een deel van een terrein met toeristische slaapplaatsen, waarop kan worden overnacht in tenten, toercaravans, kampeerauto's, tenthuisjes of trekkershutten.

Deze tabel hanteert een ondergrens van minimaal 4 toeristische standplaatsen voor deze accommodaties.

Huisjesterrein:
Een terrein met een aantal zomerhuisjes, stacaravans, (vakantie-)bungalows of (vakantie-)appartementen, die hoofdzakelijk voor verhuur door de exploitant of beheerder van het complex beschikbaar zijn.
Appartementen die verhuurd worden met hoteldienstverlening, worden niet als huisjescomplex beschouwd maar als (appartementen)hotel.
Appartementen zonder hoteldienstverlening, die vaak deel uitmaken van een groter gebouw, worden beschouwd als bungalow of zomerhuisje.

Deze tabel hanteert een ondergrens van minimaal 10 slaapplaatsen voor deze accommodaties.

Groepsaccommodatie:
Accommodatie met logiesverstrekking overwegend aan personen in groepsverband (geen gezinsverband) met slaapgelegenheid in kamers, zalen, huisjes, tenthuisjes, appartementen en/of tenten die gasten mogelijk met vreemden moeten delen.
Onder groepsaccommodaties worden verstaan:
- kampeerboerderijen
- (kinder)vakantiehuizen
- kamphuizen/scoutinghuizen
- natuurvriendenhuizen
- tentenkampen
- logiesaccommodaties behorende tot watersportcentra of maneges.

Deze tabel hanteert een ondergrens van minimaal 10 slaapplaatsen voor deze accommodaties.
Gasten
Bezoekers die één of meer nachten achtereen verblijven in een logiesaccommodatie.
Een gast die meer dan twee maanden aaneengesloten verblijft in een logiesaccommodatie, wordt als vaste gast aangemerkt en telt niet mee voor de statistiek.
Asielzoekers en seizoenarbeiders worden niet als gast meegeteld, ook niet als ze korter dan twee maanden aaneengesloten verblijven in een logiesaccommodatie.
Per maand worden de in die maand vertrokken gasten waargenomen, ongeacht in welke maand de gast aangekomen is. Het is mogelijk dat een persoon twee of meerdere malen in een maand in dezelfde accommodatie of in verschillende accommodaties als gast wordt geteld.
Totaal
Binnenland
In Nederland woonachtig.
Buitenland
In het buitenland woonachtig.
Overnachtingen
Alle nachten die gasten doorbrengen in een logiesaccommodatie.
Totaal
Binnenland
In Nederland woonachtig.
Buitenland
In het buitenland woonachtig.
Bezettingsgraad
Het aantal overnachtingen van toeristische gasten in een bepaalde periode gedeeld door het product van het aantal slaapplaatsen in accommodaties die op dat moment geopend zijn voor gasten en het aantal dagen van de betreffende periode.
Stel dat het aantal overnachtingen in maart 1 800 bedraagt en het aantal slaapplaatsen in de geopende accommodaties 150.
De (netto) bezettingsgraad in maart bedraagt dan 1 800 / (31 x 150), uitgedrukt als percentage: 39%.