Minder nieuwe auto’s verkocht in het eerste kwartaal

© ANP
Er zijn bijna 100 duizend nieuwe personenauto’s verkocht in het eerste kwartaal van 2016, ruim 10 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste drie maanden werden vooral minder hybride en dieselauto’s verkocht. Dit meldt CBS.

De lagere verkoopaantallen in het eerste kwartaal volgen op de recordverkopen in het vierde kwartaal. De ontwikkelingen in verkoopaantallen vallen samen met de invoering van nieuwe belastingregels per 1 januari 2016. Eerder meldde CBS dat in januari het laagste aantal auto’s is verkocht in een januari in deze eeuw. Ook in februari was het aantal verkopen aanzienlijk lager dan een jaar eerder. In maart werden er 4 procent meer auto’s verkocht dan een jaar eerder.

De nieuwe belastingregels hebben vooral betrekking op de bijtellingscategorie van nieuwe dieselauto’s, hybride- en elektrische auto’s; eind 2015 stegen de verkoopaantallen van deze auto’s aanzienlijk. In het eerste kwartaal van 2016 liggen de verkoopaantallen veel lager. Het aantal verkochte benzineauto’s was met 78 duizend in het eerste kwartaal van 2016 op een vergelijkbaar niveau als in het eerste kwartaal van 2015.

Meer tweedehands auto’s verkocht

Er werden in het eerste kwartaal 487 duizend tweedehands auto’s verkocht. Dit zijn er ruim 5 procent meer dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder en het hoogste aantal in een kwartaal sinds het tweede kwartaal van 2008. Van de verkochte personenauto’s in Nederland is doorgaans meer dan 80 procent een occasion. Alleen in het vierde kwartaal van 2015 was dit percentage gezakt tot 75 procent, door het hoge verkoopaantal van nieuwe auto’s.