Autosector verwacht terugval na sterke jaarafsluiting

© ANP

De auto- en motorbranche behaalde in het vierde kwartaal van 2015 bijna 24 procent meer omzet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Hiermee komt de omzetgroei over heel 2015 uit op bijna 11 procent. Na de piek in omzet in het vierde kwartaal verwachten ondernemers een terugval in de omzet in het eerste kwartaal van 2016. Deze verwachte omzetkrimp lijkt in januari al deels uitgekomen met de historisch lage verkoopcijfers van nieuwe personenauto’s. Dit meldt het CBS in de Kwartaalmonitor Auto- en motorbranche.

Alle branches binnen autosector groeien in 2015

Alle branches binnen de autosector zagen hun omzet toenemen in 2015. De omzetstijging was het grootst bij de importeurs van nieuwe personenauto’s en de bedrijfsautobranche met respectievelijk 19 en 15 procent. De groei over 2015 is grotendeels te danken aan een zeer sterk vierde kwartaal. Met uitzondering van de motorbranche, was dit voor alle branches binnen de autosector het beste kwartaal van 2015. De omzetstijging in het vierde kwartaal kwam voornamelijk voor rekening van de zakelijke markt en gaat vooraf aan de invoering van een aantal ingrijpende wijzigingen in het belastingsysteem ten aanzien van bijtelling van zakelijke auto’s. In welke mate de belastingmaatregelen invloed hebben gehad op de omzetontwikkeling, kan niet met de CBS-cijfers worden vastgesteld.

Omzetontwikkeling Auto -en motorbranche, 2015

Negatieve omzetverwachting na sterk vierde kwartaal

Ondanks de aanzienlijke omzetgroei in het laatste kwartaal van 2015 is het ondernemersvertrouwen in de auto- en motorbranche teruggelopen.

De afname van het ondernemersvertrouwen is voornamelijk toe te schrijven aan een veel negatievere omzetverwachting. Deze deelindicator viel van +26 vorig kwartaal naar -22 in het eerste kwartaal. Dit betekent dat er nu meer  ondernemers in de auto- en motorbranche zijn die omzetkrimp verwachten, terwijl er vorig kwartaal juist meer ondernemers waren die groei voorzagen. Ook het oordeel over de handelsvoorraden verslechterde. Het aantal ondernemers dat deze als te groot beoordeelt is toegenomen.

Ondernemersvertrouwen auto- en motorbranche (seizoengecorrigeerd)

Historisch weinig nieuwe auto’s verkocht in januari 2016

De door ondernemers in de  auto- en motorbranche verwachte omzetdaling lijkt al zichtbaar in de recente verkoopcijfers van nieuwe personenauto’s. In januari 2016 werden 40 776 nieuwe auto’s verkocht, ruim 14 procent minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Deze eeuw werden er in de maand januari niet eerder zo weinig nieuwe auto’s verkocht. De lage verkoopcijfers voor januari volgen op een piek in december 2015 toen er nog 68 828 nieuwe personenauto’s werden verkocht. Dat was het hoogste aantal autoverkopen in een maand sinds juni 2012.

Aantal nieuw verkochte personenauto\'s