Productie industrie groeit gestaag door

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in januari 2,8 procent hoger dan in januari 2015, maakt CBS bekend. Vooral de elektrische apparaten en farmaceutische industrie produceerden aanzienlijk meer. De productie van de industrie, voor seizoen gecorrigeerd, ligt op het hoogste niveau in bijna vier jaar tijd.

Gemiddelde dagproductie industrie (volume)

Productie elektrische apparaten en farmaceutische industrie groeit aanzienlijk

De productie van de elektrische-apparatenindustrie was 17 procent hoger dan in januari 2015. De farmaceutische industrie produceerde ruim 14 procent meer. Ook de transportmiddelenindustrie en de rubber- en kunststofindustrie groeiden harder dan gemiddeld.  Verder lag ook de productie van de voedingsmiddelen, metaalproducten en chemische producten hoger dan een jaar eerder. Daarentegen lag de productie van de machine-industrie net als in de voorgaande maanden lager dan een jaar eerder.

Gemiddelde dagproductie naar bedrijfsklasse

De genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn goed voor circa 70 procent van de industriële productie.

Productie industrie op hoogste niveau in bijna vier jaar

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van december 2015 op januari 2016 steeg de productie met 0,4 procent. De productie van de industrie bereikte daarmee het hoogste niveau na maart 2012.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is echter sprake van een stijgende trend.

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Ondernemers industrie positief

Het vertrouwen van de industriële ondernemers is in februari nauwelijks veranderd, maakte CBS een paar weken geleden bekend. De indicator van het producentenvertrouwen ging van 3,2 in januari naar 3,1 in februari. Het vertrouwen van de industriële producenten ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

De industriële ondernemers in Duitsland waren daarentegen in februari een stuk minder positief dan een maand eerder. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. De Duitse industriële dagproductie lag echter in januari 2,2 procent hoger dan een jaar eerder en steeg van december 2015 op januari 2016 met 3,3 procent.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.