Nederlandse groei autoverkoop boven EU-gemiddelde

© ANP

De verkoop van nieuwe personenauto’s is in Nederland in 2015 harder gegroeid dan gemiddeld in de Europese Unie. Ruim 13,7 miljoen nieuwe personenauto’s werden vorig jaar in de EU verkocht, 9 procent meer dan in 2014. In Nederland steeg de verkoop met 16 procent tot 449 duizend. Dat meldt CBS.

Ontwikkeling verkoop nieuwe personenauto\'s in EU-28 *, 2015


*) EU-28, exclusief Malta

Nederland in top 10 sterkste groeiers

In de Europese ranking van sterkste groeiers in 2015 neemt Nederland een zevende plaats in. Andere landen, zoals Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, met traditioneel hoge verkoopcijfers, kenden een lagere groei. De hoge verkoop in Nederland werd vooral bepaald door een spectaculaire autoverkoop in december. Dit was de laatste maand voordat nieuwe fiscale wetgeving in werking trad. Afgelopen december reden ruim 90 procent meer auto’s de showroom uit dan in december 2014.

De belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) is sinds 1 januari hoger en veel auto’s vallen in 2016 in een hogere bijtellingscategorie. Dit leverde een prikkel op om voor die datum een personenwagen aan te schaffen.

Fig.2

Duitsland hoogste verkoopcijfers, Ierland sterkste groei

In absolute aantallen zijn de meeste auto’s vorig jaar verkocht in Duitsland: ruim 3,2 miljoen. Dit waren er bijna 170 duizend meer dan in 2014. Per duizend inwoners van achttien jaar en ouder verkochten de Duitse dealers meer auto’s dan hun Nederlandse collega’s. Onze zuiderburen overtroefden deze aantallen met 55 nieuw verkochte personenauto’s per duizend inwoners.

Hoewel in Ierland veel minder nieuwe auto’s zijn verkocht, kende dit land wel de hoogste verkoopgroei. Met 125 duizend nieuw verkochte personenauto’s in 2015, 29 duizend meer dan in 2014, kwam het groeipercentage uit op bijna 30 procent.