Een op de vier kent DAB+

Een kwart van de personen vanaf 12 jaar is bekend met het digitale radiosignaal DAB+ en zes procent van de Nederlanders had in 2015 een apparaat thuis of in de auto dat met deze technologie werkt. Dat meldt CBS.

Digitale vervanger van FM

DAB+ is een digitaal radiosignaal dat in Nederland gratis te ontvangen is op speciaal daarvoor bestemde audioapparatuur. Verschillende publieke en commerciële zenders maken gebruik van DAB+, meestal naast een FM-signaal. Publieke en commerciële zenders en het Ministerie van Economische Zaken zijn in 2014 met een campagne begonnen om de naamsbekendheid van DAB+ te vergroten.

Hoewel de bekendheid van digitale radio is toegenomen in 2015, hebben nog weinig mensen een DAB+-apparaat. Uit onderzoek naar het ICT-gebruik van huishoudens en personen bleek dat 26 procent van de personen vanaf 12 jaar wel eens van DAB+ heeft gehoord. In eerdere jaren werd respondenten gevraagd naar hun bekendheid met T-DAB. In 2014 had 17 procent wel eens gehoord van deze voorganger van DAB+. Een groep van 6 procent had in 2015 een DAB+-apparaat thuis of in de auto, zo bleek uit de enquête.  Een groter aandeel van de mannen dan van de vrouwen was in 2015 bekend met DAB+.

infographic