Productie industrie groeit gestaag

© ANP

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in november 2,3 procent hoger dan in november 2014, maakt CBS bekend. Vooral de farmaceutische en chemische industrie produceerden aanzienlijk meer. De productie van de industrie, voor seizoen gecorrigeerd, ligt op het hoogste niveau na 2013.

Gemiddelde dagproductie industrie (volume)

Productie farmaceutische en chemische industrie hoger

De productie van de farmaceutische industrie was bijna 10 procent hoger dan in november 2014. De chemische industrie produceerde 7,5 procent meer. Ook de productie van metaal-, rubber- en kunststofproducten, elektrische apparaten, voedings- en transportmiddelen lag hoger dan een jaar eerder.

Daarentegen produceerde de machine-industrie weer minder dan een jaar eerder. Dat hangt samen met een terugval van de uitstaande orders.

Gemiddelde dagproductie naar bedrijfsklasse

De genoemde bedrijfsklassen in de grafiek zijn goed voor circa 70 procent van de industriële productie.

Productie industrie op hoogste niveau na 2013

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van oktober op november 2015 steeg de productie met 1 procent. De productie van de industrie bereikte daarmee het hoogste niveau na 2013.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is echter sprake van een stijgende trend.

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Vertrouwen ondernemers industrie wat minder positief

Het vertrouwen van de industriële ondernemers is in december afgenomen, maakte CBS een aantal weken geleden bekend. Ze waren vooral minder positief over de toekomstige productie. Het vertrouwen van de industriële producenten ligt echter nog steeds ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

De industriële ondernemers in Duitsland waren daarentegen in december iets positiever dan een maand eerder. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie.

De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.