Omzet groothandel na bijna 3 jaar weer in de plus

© ANP

Na bijna drie jaar onafgebroken omzetkrimp heeft de groothandel in het derde kwartaal een bescheiden groei doorgemaakt. Groothandelaren boekten tussen juli en eind september een half procent meer omzet. Dat meldt CBS in de Kwartaalmonitor Groothandel.

Vooral groothandelaren in groente- en fruit deden goede zaken. Zuivelhandelaren en opnieuw de oliehandelaren zagen de omzet juist fors afnemen. De groothandel exclusief oliehandel steeg met 4,8 procent ten opzichte vergeleken met een jaar eerder. De omzet daalt daar al kwartalen vanwege de lage olieprijzen.

Omzetontwikkeling groothandel

Stijgers en dalers

De omzet van groothandelaren in groente- en fruit nam met 17 procent toe, voornamelijk als gevolg van prijsstijgingen. Daarmee was het derde kwartaal het beste kwartaal in drie jaar tijd. Drankhandelaren plusten er 13 procent bij. Dat kwam vooral door handel met het buitenland. In de groothandel in parfums en cosmetica steeg de omzet met 10 procent.

Handelaren in bouwmaterialen noteerden eveneens een omzetgroei, van bijna 8 procent. Toegenomen bouwactiviteiten stuwden de omzet. Dit was het vierde kwartaal op rij dat de omzet in de bouwmaterialenhandel in de plus eindigde.

Niet in alle branches ging de omzet omhoog. Vooral de zuivelhandel stond met een daling van 14 procent onder druk. Deze ontwikkeling valt samen met de gedaalde melkprijs en een krimp in de exportwaarde van zuivel. Ook oliehandelaren hadden het opnieuw zwaar door de dalende olieprijzen. De omzet van oliehandelaren daalt al sinds het eerste kwartaal van 2012. Oliehandelaren leverden in het derde kwartaal een kwart van hun omzet in vergeleken met een jaar eerder. In het eerste kwartaal van dit jaar was dit zelfs 36 procent.

Er werd in het derde kwartaal bovendien flink minder schroot geëxporteerd. Groothandelaren in schroot zagen de omzet dan ook voor het eerst sinds 5 kwartalen dalen. De daling kwam uit op bijna 11 procent, de grootste daling in twee jaar.

Stijgers en dalers

Minder faillissementen

In het derde kwartaal gingen 136 groothandelaren failliet. Dat is een stevige daling in vergelijking met dat kwartaal een jaar eerder, toen er nog 197 bedrijven op de fles gingen.

Net als in de twee voorgaande kwartalen is het vertrouwen van ondernemers in de groothandel het hoogst van alle sectoren. Toch is het vertrouwen licht gedaald, van 20,3 in het derde kwartaal naar 18,8 aan het begin van het vierde kwartaal. Vergeleken met andere sectoren is dat nog steeds hoog.

Ondernemersvertrouwen groothandel (seizoengecorrigeerd)