Ook met hbo of universiteit moeilijker aan het werk

© ANP

In de crisisjaren is het ook voor degenen die hoger onderwijs hebben genoten moeilijker geworden om een baan te vinden. Na het studiejaar 2012-2013 verlieten ruim 45 duizend universitaire en bijna 86 duizend hbo-studenten het onderwijs. Van hen had 73 procent direct een baan .Vijf jaar eerder was dat nog 82 procent. Dit meldt CBS.

Niet alle uitstromers behaalden een diploma. Van de uitstromers zonder hogeronderwijsdiploma had 65 procent meteen een baan, van de geslaagde uitstromers 76 procent. Vijf jaar eerder was dat nog 77 tegen 84 procent.

Uitstromers hoger onderwijs met direct een baan, 2007-2013

Vooropleiding belangrijk voor het vinden van werk zonder hogeronderwijsdiploma

Voor wie in het studiejaar 2012-2013 zonder wo-diploma het wetenschappelijk onderwijs verliet (in totaal waren dat er 11 duizend), was de kans om meteen een baan te hebben afhankelijk van de vooropleiding. Bij degenen die konden terugvallen op een afgeronde hbo-opleiding lukte dat in 76 procent van de gevallen, tegen 56 procent bij de uitstromers met alleen een vwo-diploma.

Uitstromers wetenschappelijk onderwijs met direct een baan, 2012-2013

Van de ruim 33 duizend uitstromers die zonder diploma een hbo-opleiding verlieten, was de kans om meteen werk te hebben het grootst voor degenen met een mbo-diploma op zak. In het studiejaar 2012-2013 lukte dat 75 procent. Dat was meer dan degenen die een havo- of vwo-diploma hadden (respectievelijk 68 en 66 procent).

Uitstromers hoger beroepsonderwijs met direct een baan, 2012-2013