Binnenvaart vervoert minder door lage waterstanden

© ANP / David Rozing

De binnenvaart heeft in het derde kwartaal 5 procent minder vracht vervoerd dan een jaar eerder. De waterstand in een aantal Nederlandse rivieren was uitzonderlijk laag. Schepen konden daarom minder gewicht vervoeren en dus waren er meer nodig voor dezelfde hoeveelheid lading. De omzet nam in dezelfde periode met bijna 10 procent toe. Dat meldt CBS.

Doordat schepen minder lading konden vervoeren, verminderde de overcapaciteit en stegen de vrachtprijzen. Verder ontvangen schippers een toeslag wanneer zij door laagwater minder lading kunnen vervoeren. De lage waterstand droeg zo in het derde kwartaal bij aan de hoge omzetgroei.

Omzetontwikkeling binnenvaart

In het derde kwartaal werd ruim 86 miljoen ton aan goederen via binnenvaartschepen vervoerd, tegen 91 miljoen ton in die periode een jaar eerder. Rivieren waren minder diep doordat er minder regen viel dan normaal.

In oktober sterkere daling vervoerd gewicht

In de maand oktober daalde de hoeveelheid vervoerd gewicht zelfs met 10 procent, naar 29,5 miljoen ton. Wat dat voor gevolgen heeft voor de omzet, is nog niet bekend. De lagere waterstand leidde in oktober tot een toename van het aantal reizen van binnenvaartschepen met 10 procent. Maar per vaarbeweging werd gemiddeld 200 ton minder vervoerd ten opzichte van oktober 2014.

Vooral minder droge bulk vervoerd

Vooral de lage stand van de Waal was van invloed op de binnenvaart. De daling in vervoerd gewicht zat vooral in het internationale vervoer van droge bulk tussen Nederland en Duitsland. De afname in vervoerd gewicht staat haaks op de stijgende trend van de afgelopen jaren.

Ontwikkeling vervoerd gewicht binnenvaart