Een op drie rokers deed stoppoging

© ANP
Dit is een gecorrigeerde versie van een eerder gepubliceerd bericht. Ondanks alle zorgvuldigheid is er een fout geconstateerd in de weging van de Gezondheidsenquête 2014. Op 18 januari 2016 zijn de cijfers in onderstaand bericht daarom gecorrigeerd.

Een op de drie rokers heeft recentelijk geprobeerd om te stoppen met roken, maar slaagde hier niet in. Vooral vrouwelijke en jongere rokers deden een stoppoging. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2014 van CBS in samenwerking met RIVM en Trimbos-instituut.

Rokende vrouwen probeerden vaker te stoppen dan mannen

Bijna een kwart van de Nederlanders rookte in 2014. Van de rokende vrouwen probeerde 38 procent in het voorgaande jaar afscheid te nemen van deze gewoonte, maar slaagde hier niet in. Van de rokende mannen deed 29 procent een mislukte poging om te stoppen. Ook de wat jongere roker (tot 40 jaar) deed wat vaker tevergeefs een stoppoging. Deze maand was het ‘stoptober’, een initiatief van onder andere KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds en het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport om zoveel mogelijk mensen te stimuleren om te stoppen met roken.

Rokers die afgelopen jaar een mislukte stoppoging deden naar leeftijd en geslacht, 2014

Drie op de tien Nederlanders wel succesvol

Toch zijn er ook veel mensen die wel weten te stoppen met roken. Drie op de tien Nederlanders heeft in het verleden gerookt. Mannen zijn wat vaker een ex-roker dan vrouwen. Vrouwen zijn dan weer in de meerderheid in de groep die nooit heeft gerookt.

Verdeling van de bevolking vanaf 12 jaar in rokers, ex-rokers en niet-rokers naar geslacht, 2014