Tieners fietsen twee keer zo veel als gemiddelde Nederlander

Jaarlijks leggen Nederlanders ruim 1 000 kilometer per fiets af. Tieners tussen de 12 en de 19 jaar fietsen met meer dan 2 000 kilometer op jaarbasis dubbel zo veel. Inwoners van de provincie Utrecht fietsen het meest, Limburgers en Flevolanders het minst. Dat meldt CBS vandaag.

Gezamenlijk trapten Nederlanders van 12 jaar en ouder vorig jaar 14,75 miljard fietskilometers bij elkaar. Ter vergelijking: dat is bijna 369 duizend keer de aarde rond, gemeten vanaf de evenaar. In 2014 fietsten we in Nederland gemiddeld bijna 2,9 kilometer per persoon per dag, iets meer dan de bijna 2,6 kilometer een jaar eerder. Mannen reden in 2014 net als voorgaande jaren iets meer kilometers op de fiets dan vrouwen: dagelijks gemiddeld ruim 3,2 tegen bijna 2,6 kilometer.

Gemiddelde fietsafstand per dag naar geslacht, 2014

Nederlanders tussen de 45 en 65 jaar fietsen met een gemiddelde van 2,8 kilometer per dag iets meer kilometers dan de groep tussen de 25 en 45 jaar (2,4 kilometer per dag). Jongeren halen het gemiddelde fors omhoog. Tieners tussen 12 en 15 jaar spannen met een daggemiddelde van 6,6 kilometer de kroon, op de voet gevolgd door de groep van 15 tot 18 jaar (6,3 kilometer per dag). Bij de groep tussen 18 en 20 jaar duikelt het aantal kilometers op de fiets naar 3,4 kilometer per dag.

Gemiddelde fietsafstand per persoon per dag naar leeftijd, 2014

Nederlanders pakken het vaakst de fiets voor recreatief gebruik, bijvoorbeeld voor sport of een fietstour, of om op visite of naar een horecagelegenheid te gaan. Ruim 40 procent van de fietsritten heeft een recreatief doel. Fietsen naar het werk staat met ruim 23 procent op plek twee, gevolgd door bijvoorbeeld boodschappen doen, winkelen en onderwijs.

Inwoners provincie Utrecht fietsen het meest

Tussen de provincies zijn er nogal wat verschillen. Zo zijn Noord-Holland en Utrecht de enige provincie waar de inwoners  vorig jaar gemiddeld meer dan een kwartier per dag op hun fietszadel doorbrachten, 2 minuten meer dan gemiddeld. In die provincies werden logischerwijs ook de meeste fietskilometers per inwoner  gemaakt. Gemiddeld hebben inwoners van Utrecht dagelijks 3,4 kilometer gefietst. In Noord-Holland was dat 3,3 kilometer.

Limburgers en Flevolanders fietsen het minst, met in beide provincies een daggemiddelde van 2,2 kilometer. Per dag zit een gemiddelde Limburger nog geen 10 minuten op de fiets. Dat is wel meer dan vorig jaar, toen zij per dag 8 minuten en 41 seconden wegtrapten. Kilometers die over de landsgrenzen zijn gemaakt, zijn niet meegerekend.

Gemiddelde fietsafstand per inwoner per dag, naar provincie, 2014

Meer weten over Nederland Fietsland? Bekijk de factsheet.

Bronnen: