Aardbeienpluk naar recordhoogte in 2014

© ANP

In 2014 is 54 miljoen kg aardbeien geoogst, 3 miljoen kg meer dan in 2013 en een nieuw record. De meeste aardbeien komen uit kassen en tunnels. Bijna 60 procent van de aardbeien wordt geëxporteerd. Dit maakt CBS vandaag bekend.

Aardbeienoogst

Aardbeienpluk in kassen verdubbeld

In 2014 is 29 miljoen kg aardbeien onder glas en in tunnels geplukt, ruim een verdubbeling vergeleken met 1998. De productieomstandigheden in de kas zijn veel beter dan op de volle grond. Er worden ten eerste veel meer aardbeien geteeld op een hectare. Onder glas wordt gebruik gemaakt van substraatteelt en daarbij is een hogere plantdichtheid mogelijk. Daarnaast kan in de kas vaker geoogst worden. De opbrengst van aardbeien in de volle grond was in 2014 een factor 4,8 lager dan de opbrengst van de kasaardbeien, aangezien de aardbeienoogst in de volle grond gevoeliger is voor weersomstandigheden.

Meer aardbeien onder glas

De teelt van aardbeien onder glas en in tunnels is toegenomen van 170 ha in 1998 tot 350 ha in 2014. De teeltoppervlakte van aardbeien in de open grond nam toe van 1 357 ha (1998) tot 1 456 ha (2014). Dankzij de kassen en de ontwikkeling van de zogeheten doordragende rassen zijn er het hele jaar aardbeien te krijgen. In de winter komen ze uit verwarmde kassen, in het voor- en najaar uit plastic tunnels, en in de zomermaanden van de koude grond.

Aardbeienteelt in Nederland

Meeste aardbeien voor de export

23 miljoen kg Nederlandse aardbeien eten we zelf, voor een deel vers, voor een deel verwerkt in gebak, toetjes, conserven en meer. De overige 30 miljoen kg aardbeien wordt uitgevoerd, vooral naar landen binnen Europa. Veertig procent ging in 2014 naar België, 15 procent naar Noorwegen, 15 procent naar Duitsland en 10 procent naar het Verenigd Koninkrijk.

Aardbei de vierde tuinbouwgroente

Naar de exportwaarde gemeten is de aardbei inmiddels één van de belangrijkste tuinbouwgroenten van Nederland, na de tomaat, de paprika en de komkommer.

Aardbeienteelt vooral in Noord-Brabant

Noord-Brabant is de aardbeienprovincie. In 2014 lag daar 79 procent van de totale teeltoppervlakte aardbeien in ons land. De aardbeienteelt is vooral te vinden in het zuidwesten en oosten van Noord-Brabant, met Zundert als het aardbeiencentrum. In Limburg was 12 procent van de teeltoppervlakte aardbeien te vinden.

Teeltoppervlakte aardbeien per gemeente, 2014

2015-4453-c3

Bronnen: