Langer onderweg naar de bibliotheek

Voor het lenen van een boek of een cd, voor een lezing over literatuur of voor een film ga je naar de bibliotheek. In het relatief bibliotheekdichte Amsterdam, met ruim twintig  bibliotheken hoeven inwoners niet ver te reizen naar de dichtstbijzijnde vestiging. De Amsterdammers in de wijk 'Stadsdeel West' wonen zelfs gemiddeld op 700 meter van een bibliotheek. In kleinere gemeenten, met name in Friesland en Zeeland, is het aantal bibliotheken dunner gezaaid en hebben mensen de bibliotheek niet meer op loop- of fietsafstand. Dit maakt het CBS vandaag bekend.

Bibliotheekverdunning

In 2014 zijn er 1 030 bibliotheken, in 2012 waren het er nog ruim 1 070. Bezuinigingen op subsidies aan kunst en cultuur, zoals bibliotheken  hebben geleid tot het verlagen van het serviceniveau en het sluiten van vestigingen.

Een van de gevolgen van de bibliotheekverdunning is dat mensen steeds langer onderweg zijn naar de bibliotheek. Friezen en Zeeuwen moeten in 2014 gemiddeld 2,9 kilometer afleggen tot de dichtstbijzijnde bibliotheek. De inwoners van de Friese gemeenten Menameradiel, Dongeradeel en Littenseradiel moeten er meer dan 4 kilometer voor reizen, inwoners van Ferweradiel ruim 8,5 kilometer. De inwoners van de gemeente Noord-Beveland (Zeeland) moeten het verst reizen. De dichtstbijzijnde bibliotheek ligt er op 14,6 kilometer. In de buurt Kamperland in deze gemeente  moeten zij zelfs 18 kilometer rijden naar de bibliotheek.

De inwoners van de kleine buurten Kloosterveste in Assen en Centrum Swifterbant in Dronten wonen op steenworpafstand van de bibliotheek: zij hebben er een op gemiddeld 100 meter van hun huis.

Afstand tot dichtstbijzijnde bibliotheek per gemeente, wijk en buurt, 2014

4308-c1

Bronnen:

- StatLine; Nabijheid voorzieningen; afstand locatie, wijk- en buurtcijfers 2014

- StatLine; Nabijheid voorzieningen; afstand locatie, regionale cijfers