Detailhandelverkopen groeien weer, na vijf jaar krimp

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

De verkopen in de detailhandel zijn in 2014 voor het eerst sinds 2008 weer gegroeid. In vergelijking met een jaar eerder was het volume 1 procent groter,  de prijzen in de winkels waren lager. De omzet nam, na twee jaren met een omzetdaling, met 0,5 procent toe. Vooral het vierde kwartaal, met in december een omzetstijging van bijna 3 procent, droeg hieraan bij. Dit heeft het CBS vandaag bekendgemaakt.

Herstel non-foodwinkels

Vooral non-foodwinkels lieten in 2014 een herstel zien. Het volume groeide in deze branche voor het eerst in zes jaar. De omzet kwam op ongeveer hetzelfde niveau uit als een jaar eerder. Met name het laatste kwartaal van het jaar droeg bij aan de verbetering, met in december een omzetstijging van 2,5 procent. Vooral winkels in consumentenelektronica, doe-het-zelfzaken en drogisterijen kenden weer een groei. De omzet in winkels in woninginrichtingartikelen was door een groter volume en een opleving in het tweede halfjaar bijna net zo hoog als een jaar eerder. Winkels in huishoudelijke artikelen, bovenkledingwinkels en textielsupermarkten verloren nog wel omzet, maar de daling was kleiner dan in voorgaande jaren.

Omzet voedingswinkels hoger door groei volume

Ook winkels in voedings- en genotmiddelen lieten in 2014 een omslag zien. Na drie jaren van krimp groeide in 2014 het volume met 1,3 procent. Doordat de prijzen nauwelijks stegen, was de stijging van de omzet ongeveer even groot. In de afgelopen jaren zetten deze winkels ook meer om, maar toen kwam dit vooral door hogere prijzen. De groei in deze branche kwam, opnieuw, met name door de supermarkten. De omzet van de speciaalzaken was ongeveer gelijk aan een jaar eerder.

Omzet postorderbedrijven en internetwinkels weer sterk gestegen

Postorderbedrijven en internetwinkels realiseerden bijna 10 procent meer omzet dan in 2013. Daarmee nam de omzet ongeveer even sterk toe als in de twee voorgaande jaren. In december was de omzet zelfs 15 procent hoger dan in de laatste maand van 2013. Dit is de grootste omzetstijging van de afgelopen 12 maanden.

Bronnen: