Daling afzetprijzen industrie duurt voort

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in november 3,7 procent lager dan in november 2013. In oktober waren de prijzen 2,1 procent lager dan een jaar eerder. Het verloop van de afzetprijzen van de industrie hangt sterk samen met de ontwikkeling van de olieprijs, aldus het CBS. Exclusief de aardolie-industrie komt de prijsdaling in de industrie uit op 1,7 procent.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Olieprijzen weer fors gedaald

Producten van de sector aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie waren in november 6,9 procent goedkoper dan in november 2013. Een maand eerder was de prijsdaling 3,7 procent. Het prijsverloop in deze sector wordt sterk beïnvloed door de prijsontwikkeling van ruwe aardolie.

Net als in de voorgaande maanden daalde in november de olieprijs. North Sea Brent olie kostte 64 euro per vat. Dat is 20 procent minder dan in november 2013. In oktober was de prijsdaling op jaarbasis ruim 13 procent.

Producten van de voedings- en genotmiddelenindustrie waren 3,4 procent goedkoper dan een jaar eerder. Producten van de elektrotechnische en machine-industrie kostten 0,4 procent minder. Daarentegen waren producten van de basismetaal- en metaalproductenindustrie 0,5 procent duurder. De vier genoemde sectoren zijn samen goed voor bijna driekwart van de industriële productie. 

Producten industrie in november 1,7 procent goedkoper dan in oktober

De afzetprijzen van de industrie daalden in november met 1,7 procent ten opzichte van oktober 2014. De prijzen op de binnenlandse markt daalden 1,5 procent en de prijzen op de buitenlandse markt 1,8 procent.

Index afzetprijzen industrie

Index afzetprijzen industrie
 
Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.