Bestaande koopwoningen al meer dan een half jaar duurder

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

Bestaande koopwoningen waren in oktober 2,2 procent duurder dan in oktober 2013. Dat is een iets hogere prijsstijging dan in september. Al meer dan een half jaar zijn de prijzen van koopwoningen hoger dan in de vergelijkbare maand van een jaar eerder. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen ruim 3 procent hoger dan tijdens dal in juni 2013

Het gemiddeld prijsniveau van bestaande koopwoningen is ongeveer even hoog als in mei 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling 19 procent. Vergeleken met het dal in juni 2013 liggen de prijzen echter 3,2 procent hoger.

Prijsindex bestaande koopwoningen

Prijsindex bestaande koopwoningen

Verkopen koopwoningen trekken stevig aan

Het Kadaster bracht afgelopen maandag al naar buiten dat het in oktober 14 353 verkochte woningen registreerde. Dat is een stijging van bijna 45 procent ten opzichte van oktober 2013. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn 116 550 woningen van eigenaar gewisseld, bijna 39 procent meer dan in dezelfde periode van 2013. Ook  zijn er tot nu toe dit jaar al bijna 6 500 bestaande koopwoningen meer verkocht dan in heel 2013.

Prijsinformatie naar regio en woningtype publiceert het CBS eenmaal per kwartaal. De eerstvolgende kwartaaluitkomsten komen op 21 januari beschikbaar.

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

De animatie huizenmarkt in beeld toont de regionale ontwikkeling van de verkoopprijzen en transacties van bestaande koopwoningen.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.