Brandweer krijgt minder brandmeldingen, meer hulpverzoeken

In 2013 daalde het aantal brandmeldingen, maar het aantal verzoeken om hulpverlening was daarentegen opvallend hoog. De uitgaven aan de brandweer bleven gelijk. Dit maakt het CBS vandaag bekend.

Brand- en hulpverleningsmeldingen

Brand- en hulpverleningsmeldingen

Minder brandmeldingen

In 2013 kreeg de brandweer bijna 87 duizend brandmeldingen. Daarmee daalde het aantal brandmeldingen met 19 procent in twee jaar tijd. Deze daling kwam door de afname van het aantal loze alarmeringen en buitenbranden.
Bijna 51 duizend keer was het loos alarm, ruim 58 procent van alle brandmeldingen. Het aantal keren dat loos alarm werd geslagen was 22 procent lager dan in 2011. Vooral het aantal brandmeldingen van bedrijven en instellingen is afgenomen, onder andere omdat zij betere automatische brandmeldinstallaties hebben. De brandweer  heeft bovendien flink ingezet op verbetering van de procedures, waardoor bedrijven of instellingen eerst zelf controleren of er brand is.

Meer preventie

Van de 36 duizend terechte brandmeldingen gaat het meestal om een buitenbrand of een kleine binnenbrand. Het aantal buitenbranden daalde sterk de afgelopen jaren. Preventieve maatregelen, zoals en het sluiten van brievenbussen en afvalbakken rond Oud en Nieuw, dragen bij aan de vermindering van het aantal buitenbranden. Het aantal kleine binnenbranden steeg juist licht, terwijl schoorsteenbranden en (middel)grote binnenbranden minder vaak voorkwamen.

Brandmeldingen

Brandmeldingen

Meer hulpverleningen door stormen

Het aantal verzoeken om hulpverlening, zoals het bevrijden of redden van mensen en dieren, steeg naar ruim 52 duizend verzoeken. Dat was 12 procent meer dan in 2012 en 8 procent meer dan in 2011. De belangrijkste redenen voor deze stijging zijn twee zware stormen die over ons land raasden in oktober 2013 en rond Sinterklaasavond. De brandweer assisteerde door het verwijderen van bomen en takken van wegen en huizen. Vooral in de kustprovincies vereiste dat meer hulpverleningsactiviteiten dan de jaren ervoor.

Brandweer kost 66 euro per persoon

Voor 2013 hadden de Nederlandse gemeenten in totaal 1,1 miljard euro nodig voor de financiering van de brandweer en rampenbestrijding, 66 euro per inwoner en nagenoeg net zoveel als in de jaren daarvoor. Dat is wel anderhalf keer zoveel als in 2005, toen dit nog 44 euro was.
De regionale verschillen in de hoogte van de uitgaven worden onder meer beïnvloed door het aantal brandgevaarlijke objecten (zijn er historische gebouwen met veel hout), maar ook stedelijkheid speelt een rol: in grotere steden zijn meer kazernes
en is er relatief veel beroepspersoneel. Ook dat zorgt voor hogere uitgaven.

Kosten van de brandweer (euro’s per inwoner)

Kosten van de brandweer (euro’s per inwoner)

Bronnen: