Omzet detailhandel in juli hoger

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP
  • Klantenkopen meer producten, prijzen blijven dalen
  • Non-foodwinkels herstellen zich van terugval in juni
  • Winkels in woninginrichtingartikelen voor het eerst sinds drie jaar in de plus

In juli heeft de detailhandel 0,7 procent meer omgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet was hoger doordat klanten meer producten kochten (groter volume). De prijzen daalden iets sterker dan in voorgaande maanden. Klanten gaven meer geld uit in winkels in voedings- en genotmiddelen, non-foodwinkels noteerden een kleine omzetdaling. De groei in de detailhandel kwam deels ook doordat de koopdagsamenstelling in juli dit jaar iets gunstiger was dan vorig jaar. Dit heeft het CBS vandaag bekendgemaakt.

Omzet non-foodwinkels in juli licht in de min

Non-foodwinkels boekten in vergelijking met juli vorig jaar 0,4 procent minder omzet. In juni viel de omzetdaling, de eerste in zes maanden tijd, nog een stuk groter uit. Met uitzondering van de doe-zelf-winkels presteerden alle non-foodbranches in juli beter dan in de voorgaande maand. Sommige branches noteerden echter nog wel een lagere omzet dan in juli vorig jaar. Dat het in de non-foodsector iets beter ging kwam vooral doordat het volume iets groter was dan een jaar geleden. In juni was er nog een sterke krimp. De prijzen van de producten in de schappen daalden sterker dan in de voorgaande maanden. Het CBS heeft eerder al gemeld dat onder andere kleding in juli in de zomeruitverkoop sterker afgeprijsd was dan een jaar eerder.

Winkels in woninginrichtingartikelen boeken eerste omzetstijging in drie jaar

Voor het eerst in drie jaar behaalden winkels in woninginrichtingartikelen meer omzet dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit hangt mogelijk samen met het herstel op de woningmarkt dat al eerder is ingezet. In deze branche komt het voor dat er enige tijd zit tussen het moment dat een klant een product bestelt en de volledige betaling bij aflevering van het product. Winkels registreren de omzet van deze aankopen dan pas op het moment dat het product is geleverd.

Omzet voedings- en genotmiddelenwinkels wederom hoger

De omzet van de winkels in voedings- en genotmiddelen was 2,6 procent hoger dan in juli vorig jaar. Ook in deze branche hield de prijsdaling aan en moest de groei komen van meer aankopen door klanten. Daarbij was de groei voor de supermarkten groter dan voor de speciaalzaken.