Export in maart 0,7 procent hoger

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
© ANP

Het volume van de uitvoer van goederen was in maart 0,7 procent groter dan een jaar eerder. In februari was de uitvoer 1,3 procent hoger. Door het relatief zachte weer in de eerste maanden van 2014 was er minder vraag vanuit het buitenland naar aardgas. Dit drukte de export. Het volume van de invoer van goederen was 3,1 procent groter dan in maart 2013. In februari groeide de invoer met 1,0 procent. Dit meldt het CBS. De volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten.

De waarde van de goederenuitvoer kwam in maart uit op 37,2 miljard euro. Dat is 2,2 procent minder dan een jaar eerder. De invoerwaarde was 0,2 procent lager dan in maart 2013 en kwam uit op 32,4 miljard euro. Het handelsoverschot kwam uit op 4,9 miljard euro. Dat is 0,8 miljard euro minder dan in maart 2013.

De invoerwaarde en de uitvoerwaarde van minerale brandstoffen waren fors lager dan een jaar eerder. De handelswaarde van industriële producten was daarentegen duidelijk hoger. De waarde van de handel met EU-landen was iets lager dan in maart 2013. Naar landen buiten de EU werd duidelijk minder uitgevoerd. De invoer uit niet EU-landen was wel hoger dan een jaar eerder.

Ruilvoet verbetert

De in- en uitvoerprijzen lagen in maart op een lager niveau dan een jaar eerder. De uitvoerprijzen waren 2,9 procent lager, de invoerprijzen 3,2 procent. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van maart 2013 verbeterd.

Omstandigheden voor export in mei iets minder gunstig dan in april

De Exportradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse uitvoer gunstiger of minder gunstig zijn geworden. Volgens de Exportradar van mei zijn de omstandigheden voor de export iets minder gunstig dan een maand eerder.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het eerder gepubliceerde bericht over de internationale handel van 15 mei 2014. De bijstellingen zijn een gevolg van nieuwe en meer uitgebreide informatie.

Uitvoer goederen (werkdaggecorrigeerd volume)

Uitvoer goederen (werkdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.