Zuivelgroothandel zet 12 miljard euro om

Groothandelaren in kaas, melk en eieren zetten in 2013 ruim 12 miljard euro om, 7 procent meer dan in 2012. Veel zuivel, vooral kaas en melkpoeder, gaat naar het buitenland. De totale Nederlandse zuivelexport steeg in 2013 tot bijna 8 miljard euro, een toename van 12 procent ten opzichte van 2012. De zuivelexport neemt al lange tijd fors toe, de laatste jaren zelfs vaak met dubbele cijfers.

Nederlandse exportwaarde zuivelproducten en eieren

Nederlandse exportwaarde zuivelproducten en eieren

Meer export

De buitenlandse handel van zuivelproducten verloopt voor een groot deel via de Nederlandse groothandelaren. Bijna 60 procent van de totale Nederlandse zuivelexport gaat naar vijf landen. De exportwaarde van de zuivel die naar deze landen gaat is ruim 4,6 miljard euro. Duitsland is de grootste zuivelafnemer. Daarna komen België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Een recente, grote importeur van Nederlandse zuivel is Rusland. Het land kocht in 2013 voor 300 miljoen euro zuivel. In 2012 was dit nog 187 miljoen euro.

Vijf grootste zuivelafnemers

Vijf grootste zuivelafnemers

Andere grote zuivelafnemers zijn Italië, Hong Kong, Polen en China. China is de opvallendste nieuwkomer. Het kocht in 2013 voor 100 miljoen euro zuivel. Tien jaar geleden exporteerde Nederland  nog nauwelijks zuivelproducten naar China.

Exportprijs melkpoeder stijgt met 25 procent

De stijging van de exportwaarde komt voor een belangrijk deel door gestegen prijzen. De exportprijs van zuivel lag bijna 9 procent hoger dan in 2012. De prijs van melkpoeder steeg zelfs met bijna 25 procent. Exportprijzen van zuivel stegen harder dan de binnenlandse prijzen (6 procent).

Hogere zuivelproductie

In 2013 hebben Nederlandse melkfabrieken bijna 5 procent meer melk verwerkt. Er is vooral meer kaas en melkpoeder geproduceerd. Vanwege de grote vraag uit het buitenland steeg ook de prijs.

Robbert de Ruijter

Bron: StatLine,