Meer bedrijven gestart dan gestopt

© Roel Burgler

In 2013 zijn 172 duizend bedrijven opgericht en ruim 129 duizend bedrijven, een recordaantal, gestopt. Er startten vooral veel organisatieadviesbureaus en webwinkels. Verder gaat het bij de startende en stoppende bedrijven vaak om eenmanszaken.

Opnieuw veel organisatieadviesbureaus gestart

In de zakelijke dienstverlening starten jaarlijks de meeste bedrijven. Dit zijn voornamelijk organisatieadviesbureaus, bijna 14 duizend in 2013. Dit is 8 procent van het totaal aantal starters. In de meeste branches van de top tien met meeste starters zijn de opstartkosten relatief laag.

Top tien branches met meeste starters, 2013

Top tien branches met meeste starters, 2013

Recordaantal webwinkels gestart

In de detailhandel startten ruim 8 duizend webwinkels in 2013, een recordaantal. Dat zijn voornamelijk webwinkels in kleding- en modeartikelen. Het aantal webwinkels dat is gestopt, is ook het hoogst sinds de meting in 2007. Het aantal webwinkels in huis- en tuinartikelen dat stopte, is zelfs hoger dan het aantal starters. In de afgelopen jaren daalde dit aantal starters al. De slechte situatie op de woningmarkt speelt hierbij een rol.

Veel stoppers

In 2013 stopte een recordaantal bedrijven, 129 duizend. Bij 8 procent van deze beëindigingen ging het om een faillissement. In 2008, aan het begin van de economische crisis, was dit nog 4 procent.

Er stoppen vooral veel organisatieadviesbureaus. Van alle opheffingen zijn zeven op de tien een eenmanszaak.

Top tien branches met de meeste stoppers, 2013

Top tien branches met de meeste stoppers, 2013

Bedrijvenpopulatie stijgt minder snel

In 2013 steeg het totaal aantal bedrijven met ruim 3 procent.  Dit was in 2011 nog 6 procent. De toename van het aantal starters is het kleinst in de bouw. Bij projectontwikkelaars en afwerkingsbedrijven waren er zelfs meer stoppers dan starters. Ook in de kledingindustrie en de grafische industrie en bij uitgeverijen van kranten en tijdschriften zijn meer bedrijven opgeheven dan opgericht.

Ontwikkeling aantal bedrijven

Ontwikkeling aantal bedrijven

Ralph Wijnen en Lico Hoekema

Bron: StatLine, Bedrijven; oprichtingen, opheffingen, fusies en overnames