Inflatie stijgt in december naar 1,7 procent

  • Prijzen van benzine en kleding verhogen inflatie
  • Inflatie in 2013 gemiddeld 2,5 procent
  • Inflatie eurozone gedaald

De inflatie is in december gestegen naar 1,7 procent. In november waren consumenten nog 1,5 procent duurder uit dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De inflatie is gestegen door de prijsontwikkeling van benzine en kleding. Kleding was tijdens de uitverkoop in december 2013 minder afgeprijsd dan in voorgaande jaren. Hierdoor liep de inflatie op.
 
In 2013 was de gemiddelde inflatie met 2,5 procent even hoog als in 2012. In 2013 werd een groot deel van de prijsstijging veroorzaakt door overheidsmaatregelen. Eind 2012 werd de btw verhoogd en in 2013 stegen de assurantie- en energiebelastingen en de accijnzen op alcohol en tabak. Zonder deze maatregelen zou de inflatie 1,3 procent zijn geweest

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) steeg in Nederland naar 1,4 procent. Dit is 0,2 procentpunt hoger dan in november. Volgens Eurostat daalde de inflatie in de eurozone naar 0,8 procent in december. In november bedroeg de inflatie in de eurozone 0,9 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.