Aantal gemeenten opnieuw gedaald

Op 1 januari 2014 telt Nederland 403 gemeenten. Dat zijn er 5 minder dan een jaar eerder. De aanhoudende daling van het aantal gemeenten van de afgelopen jaren heeft geleid tot steeds meer gemeenten met een groot oppervlakte.

Herindeling in Friesland en Zuid-Holland

In 2014 is de nieuwe gemeente De Friese Meren ontstaan uit een fusie van Gaasterlân-Sleat, Lemsterland, Skarsterlân en een deel van Boarnsterhim. De rest van Boarnsterhim is verdeeld over Heerenveen, Leeuwarden en Súdwest-Fryslân. De gemeente Boarnsterhim is hiermee in 2014 opgeheven.

Gemeentelijke herindeling Friesland, 2014

Gemeentelijke herindeling Friesland, 2014

Ook in Zuid-Holland vond er een gemeentelijke herindeling plaats. Per 2014 is Alphen aan den Rijn uitgebreid met Boskoop en Rijnwoude.

Aantal gemeenten in Nederland

Aantal gemeenten in Nederland

Elf gemeenten nu groter dan 300 km2

Het samenvoegen van gemeenten is al een aantal jaren aan de gang. Steeds minder gemeenten verdelen de oppervlakte van Nederland. In 2014 beslaan 11 gemeenten een oppervlakte van meer dan 300 km2. In 2000 waren dat er 6. Súdwest-Fryslân, Hollands Kroon, Hardenberg, Steenwijkerland en nu ook De Friese Meren hebben zich na 2000 in het rijtje gevoegd. Eerder waren dat al Noordoostpolder, Emmen, Midden-Drenthe, Apeldoorn, Dronten en Ede. De grootste gemeente in Nederland, Súdwest-Fryslân, heeft een oppervlakte van 505 km2. Dit is zonder het deel van het IJsselmeer, dat binnen de gemeentegrenzen van Súdwest-Fryslân valt.

Gemeenten naar oppervlakte, 2014

Gemeenten naar oppervlakte, 2014

Nog zes gemeenten kleiner dan 10 km2

De stijging van gemeenten met een grote oppervlakte gaat gepaard met een daling van hele kleine gemeenten. In 2000 was de kleinste gemeente, Bennebroek, nog geen 2 km2. Nu is de kleinste gemeente, Schoonhoven, bijna 7 km2. Nog vijf andere gemeenten zijn kleiner dan 10 km2, Westervoort, Oegstgeest, Bussum, Krimpen aan den IJssel en Heemstede. In 2000 waren er 28 gemeenten kleiner dan 10 km2.

Hilde Keuning-Oirschot

Bronnen: