Gasten logiesaccommodaties in 2012

De cijfers over de logiesaccommodaties zijn met ingang van verslagjaar 2012 niet meer vergelijkbaar met eerdere jaren. Dit heeft meerdere oorzaken:

  1. Aanpassing aan internationale regelgeving over de afbakening van de populatie. De belangrijkste aanpassing is de verlaging van de ondergrens van bungalowparken en groepsaccommodaties van 20 naar 10 slaapplaatsen. De effecten hiervan zijn minimaal omdat er naar verhouding weinig kleine accommodaties zijn.
  2. Uitbreiding van het aantal bronnen voor de jaarlijkse actualisatie van de onderzoekspopulatie.
  3. Aanpassing van de analysemethode. Er wordt op een andere manier met non-respons omgegaan. Op regioniveau kunnen nu ook kustgebieden en niet-kustgebieden worden onderscheiden.

De cijfers over 2012 zijn zowel volgens de oude als de nieuwe methode samengesteld. Op StatLine is de reeks 1998 t/m 2012 te vinden bij het thema ‘Archief’ en de nieuwe reeks vanaf 2012 bij het thema ‘Vrije tijd en cultuur’.

In de publicaties Toerisme in Cijfers 2013 en Toerisme in Nederland 2012 worden de cijfers volgens de bestaande methode nog gehanteerd, vanwege de vergelijkbaarheid met eerdere jaren. In dit artikel zijn de cijfers volgens de nieuwe methode gebruikt.