Ruim een op de drie gasten in logiesaccommodaties komt uit het buitenland

Om 11.20 uur is dit artikel aangepast. In de laatste alinea stond dat Duitse gasten gemiddeld 3,8 nachten verblijven, dat moet 3,4 zijn.

In 2012 kwam ruim een derde van de gasten in Nederlandse hotels, pensions en andere logiesaccommodaties uit het buitenland, voornamelijk uit Europa. De Noordzeebadplaatsen en grote steden zijn de grootste publiekstrekkers.

Acht op de tien buitenlandse gasten is Europeaan

In 2012 verbleven er 12,2 miljoen buitenlandse gasten in Nederlandse logiesaccommodaties. Dat is 37 procent van het totale aantal gasten. Acht op de tien buitenlanders komt uit Europa. Uit buurland Duitsland komen de meeste bezoekers, maar ook gasten uit België en het Verenigd Koninkrijk zorgen voor een groot aandeel in de overnachtingen.

Buitenlandse gasten in Nederlandse logiesaccommodaties, 2012

Buitenlandse gasten in Nederlandse logiesaccommodaties, 2012

Kustprovincies en grote steden zijn populaire bestemmingen

Sommige provincies zijn populaire vakantiebestemmingen onder buitenlandse toeristen. In Noord-Holland is bijna twee derde van alle gasten afkomstig uit het buitenland. Grote publiekstrekkers in deze provincie zijn de Noordzeebadplaatsen en Amsterdam. Ook Zeeland en Zuid-Holland trekken met de Noordzeebadplaatsen en de steden Rotterdam en Den Haag relatief veel buitenlandse bezoekers.

Aandeel buitenlandse gasten in logiesaccommodaties per provincie, 2012

Aandeel buitenlandse gasten in logiesaccommodaties per provincie, 2012

Buitenlanders vooral in hotel of pension

Acht op de tien buitenlandse gasten verblijven in een hotel of pension. De rest, dit zijn vooral Europeanen, overnacht op bijvoorbeeld bungalowparken of campings. Gasten van buiten Europa overnachten vrijwel allemaal in hotels en pensions.

Een buitenlandse gast verblijft gemiddeld 2,4 nachten in een accommodatie. Daarbij is er een groot verschil tussen hotels en andere logiesvormen. In hotels en pensions is de verblijfsduur met 1,8 nachten gemiddeld veel korter dan de 4,7 nachten in de overige accommodaties.
Gasten in hotels, vaak in de grote stad, komen naar Nederland voor een stedentrip of evenement en blijven daarom kort in ons land. Gasten in andere accommodaties kiezen meer voor rust en sportieve recreatie.

Gemiddeld aantal overnachtingen in één logiesaccommodatie, 2012

Gemiddeld aantal overnachtingen in één logiesaccommodatie, 2012

Duitse gast verblijft het langst

Duitse gasten blijven met 3,4 nachten gemiddeld het langst, die uit de Amerikaanse werelddelen en uit Azië met 1,8 het kortst van alle buitenlandse gasten. Voor de laatsten is een bezoek aan Nederland vaak slechts een onderdeel van een Europese vakantie.

Laura Wielenga - van der Pijl

Bronnen: