Telewerken kan bij zes op de tien bedrijven

In 2012 bood 59 procent van de bedrijven met 10 of meer werkzame personen de mogelijkheid te telewerken. Vooral bedrijven in de financiële en ICT-sector ondersteunen telewerken op grote schaal.

Stagnatie na jarenlange groei

Het aandeel bedrijven waar telewerken voorkomt, is in 2012 ten opzichte van 2010 niet meer verder gegroeid. Tussen 2004 en 2010 nam het aandeel bedrijven met telewerkers sterk toe. In 2004 bood nog maar een kwart van de bedrijven gelegenheid tot telewerken, in 2010 was dat ruim 60 procent. Dit betekent dat in zes jaar tijd het aandeel bedrijven met telewerkers meer dan verdubbeld is.

Bedrijven (10 of meer werkzame personen) met telewerkers

Bedrijven (10 of meer werkzame personen) met telewerkers

Telewerken vooral in ICT- en financiële sector

Met name bedrijven in de financiële en ICT-sector ondersteunen telewerken op grote schaal. In beide branches betreft het negen op de tien bedrijven. Het vele gebruik van computers bij het werk in deze branches vergemakkelijkt het aanbieden van telewerkfaciliteiten.

In sectoren waarbij een groot deel van het personeel fysiek aanwezig moet zijn, doen bedrijven veel minder aan telewerken. Zo komt telewerken in de bouw bij minder dan de helft van de bedrijven voor. Hekkensluiter is de horeca waar ruim een kwart van de bedrijven over telewerkfaciliteiten beschikt.

Bedrijven (10 of meer werkzame personen) met telewerkers naar bedrijfstak, 2012

Bedrijven (10 of meer werkzame personen) met telewerkers naar bedrijfstak, 2012

Nederland nipt onder EU-gemiddelde

Het aandeel bedrijven in Nederland dat telewerken ondersteunt, ligt iets onder het EU-gemiddelde van 60 procent. Finland heeft naar verhouding de meeste bedrijven met telewerkfaciliteiten: bij acht op de tien bedrijven is er sprake van telewerk. In Frankrijk en Spanje daarentegen is het aandeel bedrijven met telewerkers betrekkelijk laag.

Bedrijven (10 of meer werkzame personen, excl. financiële instellingen en gezondheidszorg) met telewerkers in de EU, 2012

Bedrijven (10 of meer werkzame personen, excl. financiële instellingen en gezondheidszorg) met telewerkers in de EU, 2012

Ron de Heij

Bronnen: