Prijs sigaretten in 10 jaar verdubbeld

In april 2013 waren sigaretten twee keer zo duur als tien jaar eerder. Dat komt vooral door belastingverhogingen. Bijna drie kwart van de prijs van een pakje sigaretten bestaat tegenwoordig uit belastingen.

Ontwikkeling sigarettenprijs en totale consumentenbestedingen

Ontwikkeling sigarettenprijs en totale consumentenbestedingen

Prijsstijging sigaretten veel groter dan inflatie

In de tien jaar van april 2003 tot april 2013 steeg de prijs van sigaretten met iets meer dan 100 procent. De inflatie in die periode bedroeg bijna 20 procent. Sigaretten zijn vooral duurder geworden door verhoging van de accijns en de btw. Zonder deze belastingverhogingen zou de prijsstijging bijna 28 procent zijn geweest.

Sterke prijsstijging in 2012

In de afgelopen 12 maanden zijn de sigarettenprijzen met 15 procent gestegen. Dat wordt vooral veroorzaakt door de accijnsverhogingen in april 2012 en in januari 2013. Daarnaast ging de btw in oktober 2012 van 19 procent naar 21 procent.

De accijnsverhoging van april 2013 is nog niet zichtbaar in de prijsontwikkeling. Omdat winkeliers eerst hun voorraden opruimen voordat ze de duurdere sigaretten verkopen, werkt een accijnsverhoging met een vertraging van twee tot vijf maanden door in de prijzen.

Prijsopbouw pakje sigaretten, april 2013

Prijsopbouw pakje sigaretten, april 2013

Belasting bepaalt drie kwart van prijs pakje sigaretten

Tegenwoordig bestaat bijna drie kwart van de prijs van een pakje sigaretten uit belastingen. Van een pakje van 19 sigaretten dat 6 euro kost, is de prijs exclusief accijns en belasting 1 euro en 58 cent.

Shag ook flink duurder geworden

De prijs van shag steeg in de afgelopen tien jaar nog iets harder dan die van sigaretten. Shag was in april 115 procent duurder dan in april 2003. Ook dat komt vooral door accijnsverhogingen. Sigaren, waarvoor de afgelopen tien jaar geen accijnswijziging is geweest, werden in diezelfde periode 32 procent duurder.

Cees van der Vlis

Bron: StatLine, consumentenprijzen