Bescheiden groei export in maart

Het volume van de uitvoer van goederen was in maart 1,6 procent groter dan een jaar eerder. De exportgroei is na augustus 2012 niet meer zo laag geweest. Het volume van de invoer nam in maart met 0,1 procent af. Hiermee is het invoervolume voor het eerst sinds november 2011 kleiner dan een jaar eerder. De volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 37,5 miljard euro. Dat is 1,9 procent minder dan een jaar eerder. De invoerwaarde kromp met 4,4 procent tot 32,4 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 5,0 miljard euro. Dat is 0,7 miljard euro meer dan in maart 2012. De waardecijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdageffecten. Maart telde in 2013 een werkdag minder dan in 2012.

De uitvoerwaarde van grondstoffen en minerale brandstoffen was duidelijk hoger dan een jaar eerder. Ook de invoer van chemische producten nam toe.

De uitvoer naar niet-EU-landen nam iets in waarde toe, terwijl de uitvoer naar EU-landen juist kromp.

De in- en uitvoerprijzen waren voor het eerst na december 2009 weer lager dan een jaar eerder. De uitvoerprijzen waren 0,8 procent lager, de invoerprijzen 1,7 procent. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van maart 2012 verbeterd.

Volgens de Exportradar van mei zijn de omstandigheden voor de export verslechterd. In de voorgaande maanden was er nog sprake van een wisselend beeld.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het eerder gepubliceerde bericht over de internationale handel van 15 mei 2013. De bijstellingen zijn een gevolg van nieuwe en meer uitgebreide informatie.

Uitvoer goederen (werkdaggecorrigeerd volume)

Uitvoer goederen (werkdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.