Niet-financiële bedrijven betalen recordbedrag aan dividend

Beursgenoteerde Nederlandse bedrijven betaalden in 2012 bijna 17 miljard euro dividend uit aan hun aandeelhouders. Dit is ruim een derde meer dan in 2011. De dividenduitkeringen zijn daarmee bijna terug op het niveau van voor de crisis. De niet-financiële bedrijven keerden zelfs een recordbedrag van ruim 16 miljard euro aan dividend uit.

Dividenduitkeringen beursgenoteerde bedrijven

Dividenduitkeringen beursgenoteerde bedrijven

Geringe dividenduitkeringen in financiële sector

De op de Amsterdamse beurs genoteerde niet-financiële bedrijven maakten in 2012 een recordbedrag van ruim 16 miljard euro aan dividend over aan hun aandeelhouders. Dit is een derde meer dan het vorige record van 2008. Het cijfer over 2012 wordt wel vertekend door een eenmalige uitkering van ASML Holding van ruim 3,6 miljard euro, maar zonder deze uitkering was het uitgekeerde dividendbedrag evengoed een record.

De financiële sector keerde 600 mln euro uit in 2012, driemaal zoveel als in 2011. Ondanks deze grote stijging is het record van 8,5 miljard euro uit 2007 nog ver weg. De huidige crisis heeft dus vooral gevolgen voor de dividenduitkeringen in de financiële sector.

Dividenduitkeringen en inkopen

Dividenduitkeringen en inkopen

Inkoop van aandelen blijft laag

Beursgenoteerde bedrijven hebben in 2012 voor 1,7 miljard euro aan eigen aandelen ingekocht. Sinds het begin van de financieel-economische crisis eind 2008 zijn bedrijven voorzichtiger geworden met hun inkoopprogramma’s. In 2007 en 2008 werd er nog voor respectievelijk 16 miljard en 15 miljard euro aan aandelen ingekocht. Bedrijven gebruiken het inkopen van eigen aandelen vooral om van overtollig kasgeld af te komen. Door de inkoop hoeft de winst over minder aandelen verdeeld te worden en dat heeft tevens een positieve invloed op de koers van het aandeel.

Jos van Heiningen

Bron: StatLine