Omzet detailhandel 1 procent hoger

  • Lichte afname omzet non-foodwinkels
  • Hogere omzet winkels in consumentenelektronica
  • Winkels in voedings- en genotmiddelen boeken meer omzet

In juni 2012 heeft de detailhandel 1 procent meer omgezet dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijzen waren 1,9 procent hoger, terwijl het volume 0,9 procent kleiner was. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Non-foodwinkels noteerden in juni een geringe omzetkrimp. De omzet van doe-het-zelfwinkels, winkels in woninginrichtingartikelen en textielsupermarkten was, net als in mei, lager dan een jaar eerder. Ook de bovenkledingwinkels leverden in juni omzet in. Daarentegen was de omzet van drogisterijen, winkels in huishoudelijke artikelen en vooral winkels in consumentenelektronica juist hoger dan in juni vorig jaar.

Winkels in voedings- en genotmiddelen realiseerden een omzetstijging van ruim 4 procent. Zowel de omzet van de supermarkten als speciaalzaken nam toe, grotendeels door een gunstig koopdageffect.

De omzetgroei van de postorderbedrijven en internetwinkels kwam uit op circa 8 procent. De tankstations zetten 3 procent minder om dan een jaar eerder.

Ondanks de omzetstijging in juni noteerde de detailhandel in het tweede kwartaal van 2012 een omzetkrimp van ongeveer 2 procent. De prijzen stegen weliswaar, maar het volume was kleiner dan in dezelfde periode vorig jaar.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.