Minder openstaande vacatures

  • Aantal openstaande vacatures daalt met 9 duizend
  • Daling bij vrijwel alle sectoren
  • Ook minder nieuwe en vervulde vacatures

Eind juni stonden er, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 109 duizend vacatures open.  Dat zijn er 9 duizend minder dan een kwartaal eerder. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Het aantal vacatures daalt voor het vierde kwartaal op rij. Sinds 2004 was het aantal vacatures niet meer zo laag.  De afname vindt plaats in vrijwel alle sectoren. Bij de zorg, financiële instellingen, onderwijs en landbouw is het aantal vacatures stabiel.

De ontwikkeling van het aantal openstaande vacatures wordt bepaald door hoeveel vacatures er ontstaan zijn en hoeveel er vervuld zijn. In het tweede kwartaal van 2012 zijn er 179 duizend vacatures ontstaan, 31 duizend minder dan een jaar eerder. Vorig kwartaal bedroeg de afname van het aantal ontstane vacatures nog 28 duizend. Ook het aantal vervulde vacatures lag in het tweede kwartaal een stuk lager dan een jaar eerder. Daarmee lijkt de dynamiek op de arbeidsmarkt verder terug te lopen.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.