Sterkere groei export

Het volume van de uitvoer van goederen was in april 6 procent groter dan een jaar eerder. In maart bedroeg de groei ruim 3 procent en in februari 2 procent. Het volume van de invoer nam in april met bijna 7 procent toe. Ook deze groei was hoger dan in eerdere maanden. De sterkere groei van zowel de invoer als de uitvoer in april komt vooral door de toegenomen handel in minerale brandstoffen. De volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten.

De Exportradar van juni toont vooral verslechteringen. De omstandigheden voor de export zijn de laatste drie maanden verslechterd.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 34,8 miljard euro. Dat is ruim 5 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met 7 procent tot 30,9 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 3,9 miljard euro. Dat is 0,3 miljard euro minder dan in april 2011. De waardecijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdageffecten. April had in 2012 een werkdag minder dan in 2011.

Bij grondstoffen en minerale brandstoffen was er sprake van een aanzienlijk hogere in- en uitvoerwaarde dan een jaar eerder. Niet alleen waren de prijzen van minerale brandstoffen hoger, maar er werd ook beduidend meer van verhandeld.

Net als in de voorgaande maanden nam de waarde van de export naar niet-EU-landen veel sterker toe dan de export naar EU-landen.

De uitvoerprijzen waren 2,2 procent hoger dan een jaar eerder. De invoerprijzen stegen met 2,1 procent. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van april 2011 iets verbeterd.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers zijn bijgesteld ten opzichte van het eerder gepubliceerde bericht over de internationale handel van 14 juni 2012. De bijstellingen zijn een gevolg van nieuwe en meer uitgebreide informatie.

Uitvoer goederen (werkdaggecorrigeerd volume)

Uitvoer goederen (werkdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.