Lichte omzetgroei detailhandel

  • Omzet non-foodwinkels valt terug ondanks extra koopdag
  • Omzet supermarkten neemt wel toe

De detailhandel behaalde in februari 2012 0,9 procent meer omzet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Het volume kromp met 1,7 procent, de prijzen waren 2,7 procent hoger. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

In het schrikkeljaar 2012 telde februari een woensdag meer dan in 2011. Ondanks deze extra koopdag daalde de omzet van de non-foodwinkels met een kleine 4 procent. Het volume kromp bijna 5 procent. Vooral winkels in woninginrichtingartikelen, winkels in consumentenelektronica en doe-het-zelfwinkels zetten minder om. Drogisterijen en winkels in huishoudelijke artikelen noteerden wel een omzetgroei.

Winkels in voedings- en genotmiddelen realiseerden in februari een omzettoename van 6 procent. De omzet van de supermarkten was 7 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging in de supermarkten kwam uit op bijna 3 procent, het volume in deze winkels groeide 4 procent. Deze groei kwam vrijwel volledig voor rekening van de extra woensdag.

De omzet van postorderbedrijven en internetwinkels nam in februari 2012 toe met circa 9 procent. Tankstations noteerden een omzetgroei van 2 procent.


De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.