Consument even somber

De stemming onder consumenten is in januari niet veranderd. De indicator van het consumentenvertrouwen bleef staan op -37. Consumenten waren wat minder pessimistisch over hun eigen financiële situatie. Daartegenover stond echter een lichte daling van het vertrouwen in het economisch klimaat.

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Samenstelling Consumentenvertrouwen

Consumenten dachten in januari iets minder negatief over hun financiën. Ze waren vooral minder pessimistisch over hun financiële situatie in de komende 12 maanden. De afgelopen tijd fluctueerde de stemming over de financiële toekomst nogal van maand tot maand. Consumenten waren ook wat minder somber over hun financiële situatie in de afgelopen 12 maanden en over de vraag of de tijd gunstig is voor het doen van grote aankopen. De deelindicator koopbereidheid verbeterde 2 punten en kwam uit op -18.

Tegenover de geringe verbetering van de koopbereidheid stond een lichte daling van het vertrouwen in het economisch klimaat. Consumenten waren duidelijk pessimistischer over de economische situatie in de afgelopen 12 maanden dan in december. De stemming over het economisch klimaat in de komende 12 maanden verbeterde juist een fractie.

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.

Meer weten over consumentenvertrouwen? Bekijk het CBS filmpje op YouTube.