Industrie verwacht bescheiden groei investeringen

  • 5 procent meer investeringen verwacht in 2012
  • Wisselende prognoses per branche
  • Raffinaderijen en chemie positief, metaal-elektro industrie negatief

Ondernemers in de industrie verwachten volgend jaar 5 procent meer te investeren dan in 2011. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS over de verwachte investeringen van de industrie.

De verwachtingen per branche zijn wisselend. Zo zijn ondernemers in de raffinaderijen en chemie positief over de investeringen in 2012. Zij verwachten een toename met 17 procent. Positief zijn ook ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie en de papier- en grafische industrie. Zij verwachten voor 2012 een vergelijkbare investeringsgroei als voor 2011.

Ondernemers in de metaal-elektro industrie zijn daarentegen negatief gestemd. Zij verwachten 9 procent minder te investeren in 2012. Voor 2011 verwachten metaal-elektro ondernemers nog een toename van de investeringen met 32 procent. De investeringen van de metaal-elektro industrie zijn de hoogste binnen de industrie. In 2010 investeerde deze branche meer dan 2 miljard euro.

Ondernemers in de hout- en bouwmaterialenindustrie en de textiel-, kleding- en lederwarenindustrie zijn ook somber over 2012. Ondernemers in de overige industrie ten slotte gaan uit van gelijke investeringen in 2011 en 2012.

Voor 2011 handhaven de ondernemers in de industrie hun hoge verwachtingen. Ze verwachten 26 procent meer te investeren dan in 2010.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen.