Bedrijven keren meer dividend uit

Nederlandse beursgenoteerde bedrijven keerden in de eerste helft van 2011 ruim 7,6 miljard euro aan dividend uit. Dit is een half miljard euro meer dan in de eerste helft van 2010. Bijna al het dividend is uitbetaald door de niet-financiële ondernemingen. Banken en verzekeraars keerden voor het derde jaar op rij bijna geen dividend uit.

Uitgekeerd dividend door beursgenoteerde ondernemingen

Uitgekeerd dividend door beursgenoteerde ondernemingen

Financiële instellingen keren nauwelijks dividend uit

In de eerste helft van 2011 keerden beursgenoteerde bedrijven 7 procent meer dividend uit dan in dezelfde periode van 2010. De stijging van het dividend in de eerste helft van 2011 is in lijn met de stijgende bedrijfswinsten in het afgelopen jaar.

Hoewel ook de winsten in de financiële sector zich herstelden, keerden deze bedrijven in de eerste helft van 2011 bijna geen dividend uit. Ook in 2009 en 2010 waren de dividenduitkeringen van banken en verzekeraars minimaal. De verzwakte balansen en de voorwaarden van de ontvangen overheidssteun beletten veel financiële instellingen om dividend uit te keren.

Winst voor belasting van beursgenoteerde ondernemingen

Winst voor belasting van beursgenoteerde ondernemingen

Meer keuzedividend voor aandeelhouders

In het eerste kwartaal van 2011 keerden de beursgenoteerde bedrijven voor ruim 4 miljard euro uit aan keuzedividend uit. Voor het eerst was het bedrag aan keuzedividend groter dan het dividend in contanten. Het keuzedividend biedt bedrijven de mogelijkheid een deel van de winst binnen het bedrijf te houden voor investeringen of om de balans te versterken. De laatste jaren is het door de crisis voor bedrijven moeilijker om geld aan te trekken. Uiteindelijk koos in het eerste kwartaal van 2011 ruim 60 procent van de betrokken aandeelhouders om hun keuzedividend in aandelen te ontvangen

Soort dividend

Soort dividend

Jos van Heiningen

Bron: StatLine, Dividend op gewone aandelen