Industrie positief over investeringen in 2011

  • Vrijwel alle branches verwachten stijging investeringen in 2011
  • Chemische industrie zeer positief

Ondernemers in de industrie verwachten dit jaar 25 procent meer te investeren dan in 2010. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over de investeringsverwachtingen van de industrie. Een half jaar geleden dachten de ondernemers er vrijwel hetzelfde over. Toen verwachtten ze een stijging van 24 procent.

Vrijwel alle branches in de industrie denken in 2011 meer te investeren dan in 2010. Vooral ondernemers in de chemische industrie zijn zeer positief. Zij verwachten een toename van de investeringen met 73 procent. De investeringen van de chemische industrie zijn de op een na hoogste binnen de industrie. In 2010 investeerde de chemie bijna 1 miljard euro.

Alleen in de voedings- en genotmiddelenindustrie wordt nog meer geïnvesteerd: in 2010 ruim 1,4 miljard euro. Voor 2011 verwachten de ondernemers in deze branche een stijging van de investeringen met 8 procent. Ondernemers in de hout-, papier- en grafische industrie zijn daarentegen somber gestemd. Zij verwachten een daling van de investeringen.

In 2010 hebben de ondernemers in de industrie beduidend minder geïnvesteerd dan in 2009. De gerealiseerde investeringen waren 23 procent lager dan een jaar eerder. De grootste daling trad op in de basismetaal en metaalproductenindustrie. De investeringen in deze branche zijn bijna gehalveerd ten opzichte van 2009.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen.