Inflatie licht omhoog naar 1,6 procent

  • Inflatie iets omhoog door prijsontwikkeling benzine
  • Nederlandse inflatie blijft lager dan in de eurozone

De inflatie is in september gestegen naar 1,6 procent. In augustus was de inflatie 1,5 procent. Na een dieptepunt medio 2009 is de inflatie weer langzaam opgelopen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De ontwikkeling van de benzineprijs heeft een verhogend effect op de inflatie. Benzine was in september 8,3 procent duurder dan vorig jaar. Aan de pomp kostte Euro95 bijna 12 eurocent per liter meer. In augustus was het verschil met een jaar eerder nog bijna 7 eurocent per liter.

Volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) steeg de inflatie in Nederland naar 1,4 procent. De inflatie in de eurozone steeg volgens Eurostat in september naar 1,8 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.