Kortingen

De begroting van de Europese Unie wordt gevoed door de zogeheten eigen middelen. Deze bestaan uit landbouwheffingen, invoerrechten, een btw-afdracht en een afdracht op basis van het bruto nationaal inkomen (bni).

Nederland heeft kortingen gekregen op de bni- en btw-afdrachten. De kortingen zijn het gevolg van het besluit van de Europese Raad in december 2005 om de netto betalingspositie van ons land te verbeteren. Het besluit van de Europese Raad betekent voor Nederland een jaarlijkse korting van gemiddeld 1 miljard euro voor de periode 2007–2013, waarvan ongeveer 0,6 miljard euro op de bni-afdracht en 0,4 miljard euro op de btw-afdracht. Dit besluit moest echter eerst door alle lidstaten worden geratificeerd. De ratificatie is begin 2009 afgesloten waarna de terugbetaling aan de betrokken lidstaten kon plaatsvinden. De kortingen over 2007 en 2008 die Nederland in 2009 heeft ontvangen (in totaal 2,1 miljard euro), zijn volledig verrekend met de bni-afdracht over dat jaar.

De bni-korting over 2009 verlaagde de afdracht met 0,6 miljard euro. Hiertegenover staat een verhoging van de bni-afdracht met 0,2 miljard euro doordat het relatieve aandeel van Nederland in het bni van de Europese Unie in 2009 is toegenomen.