Steeds meer Nederlanders naar Duitsland op vakantie

Nederlanders gaan de laatste jaren steeds vaker naar Duitsland op vakantie. Vooral het Sauerland en de Eifel zijn populair. De meeste Nederlandse vakantiegangers reizen met hun eigen auto naar Duitsland.

Duitsland favoriet voor korte vakanties

In 2009 zijn 12,6 miljoen Nederlanders op vakantie geweest. Zij hebben in totaal 36,4 miljoen vakanties doorgebracht, waarvan ruim de helft in het buitenland.

Van alle korte buitenlandse vakanties werd 38 procent in Duitsland doorgebracht. In 2002 was dat nog 27 procent. Inmiddels heeft Duitsland België ingehaald als populairste bestemming voor korte vakanties. Voor lange vakanties is Frankrijk met een aandeel van 16 procent nog steeds het meest in trek, maar ook hier is Duitsland duidelijk in opkomst.

Top 3 van bestemmingen van buitenlandse vakanties

Top 3 van bestemmingen van buitenlandse vakanties

Sauerland en Eifel het meest in trek

Nederlanders die naar Duitsland op vakantie gaan, kiezen veelal voor een bestemming net over de grens. Het Sauerland en de Eifel zijn voor zowel korte als lange vakanties de populairste vakantiegebieden. Voor lange vakanties is het Sauerland echter minder in trek dan voor korte vakanties, met 22 tegen 40 procent. Voor lange vakanties trekken reizigers vaak wat verder weg, naar Beieren of het Zwarte Woud.

Vakanties in Duitsland naar toeristengebied, 2009

Vakanties in Duitsland naar toeristengebied, 2009

Vooral met eigen auto naar Duitsland

Het overgrote deel van de Nederlandse vakantiegangers gaat met de eigen auto naar Duitsland. In 2009 was de eigen auto bij 80 procent van de korte en 86 procent van de lange vakanties het belangrijkste vervoermiddel. Daarnaast werd voornamelijk met de touringcar en de trein gereisd. Opvallend is dat vakantiegangers het vliegtuig vaker pakten voor een korte dan voor een lange vakantie, met 5 tegen 2 procent.

Vakanties in Duitsland naar vervoermiddel, 2009

Vakanties in Duitsland naar vervoermiddel, 2009

Niet alleen is Duitsland een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders; Duitsers komen ook graag naar Nederland. In 2009 bezochten 2,7 miljoen Duitse gasten Nederland. Dat is ongeveer evenveel als in de jaren daarvoor. De Duitse gasten verbleven vooral aan de kust en in bosrijke omgevingen in Zuid-Nederland.

Marian Driessen

Bronnen:
• Vakanties van Nederlanders 2009
• StatLine: Korte vakanties buitenland; bestemmingen naar vakantiekenmerken
• StatLine: Lange vakanties buitenland; bestemmingen naar vakantiekenmerken
• StatLine: Gasten in alle logiesaccommodaties; naar land van herkomst en regio’s
• Visualisatie Gasten en overnachtingen per regio