Aantal vacatures daalt licht

Eind december 2009 stonden er, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 122 duizend vacatures open. Dit zijn er 6 duizend minder dan eind september. De daling van het aantal vacatures vond geheel plaats binnen de commerciële dienstverlening.

Een indicator voor de spanning op de arbeidsmarkt is het aantal vacatures per duizend banen, de zogenaamde vacaturegraad. Eind december waren er 15 vacatures per 1000 banen, dat zijn er 9 minder dan een jaar eerder. De afname was het grootst in de bouw, daar liep de vacaturegraad in een jaar tijd terug van 31 naar 14. Ook in de industrie, de horeca en de zakelijke dienstverlening nam de vacaturegraad sterk af. In de niet-commerciële dienstverlening was de terugval het kleinst.

De dynamiek op de arbeidsmarkt was minder groot dan een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2009 ontstonden er 171 duizend vacatures. Dit zijn er 33 duizend minder dan een jaar eerder. Ook het aantal vervulde vacatures bleef met 176 duizend duidelijk achter bij de 254 duizend uit het vierde kwartaal van 2008.

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid.