Prijzen makelaars en taxateurs lager

De prijzen van makelaars en taxateurs waren in het derde kwartaal van 2009 ruim 2 procent lager dan een jaar eerder. Deze daling hangt samen met de afnemende woningverkoop, teruglopende opdrachten op de onroerendgoedmarkt en de toegenomen onderlinge concurrentie.

Prijsontwikkeling makelaars en taxateurs

Prijsontwikkeling makelaars en taxateurs

Prijs aankoopbegeleiding door makelaar daalt

In de eerste helft van dit jaar wisselden 35,4 procent minder koopwoningen van eigenaar. De daling zette in het derde kwartaal door met 31,4 procent minder verkochte woningen dan een jaar eerder. Deze ontwikkeling op de huizenmarkt heeft geleid tot lagere prijzen voor met name de aankoopbegeleiding door makelaars. Klanten betaalden voor begeleiding bij aankoop van een koopwoning 4,5 procent minder. Begeleiding bij de aankoop van een bedrijfspand was 2,9 procent goedkoper dan een jaar eerder.

De prijzen bij de verkoopbegeleiding gingen minder sterk omlaag. De prijs voor begeleiding bij verkoop van een koopwoning lag 1,3 procent lager. Voor verkoopbegeleiding van een bedrijfspand betaalden klanten hetzelfde als een jaar eerder.

Prijsontwikkeling aankoop- en verkoopbegeleiding makelaars

Prijsontwikkeling aankoop- en verkoopbegeleiding makelaars

Prijs voor het taxeren van een bedrijfspand aanzienlijk lager

De prijzen van taxaties lagen in het derde kwartaal 4,6 procent lager dan een jaar eerder. Voor het laten taxeren van een bedrijfspand werd 7,1 procent minder betaald. Klanten betaalden 3 procent minder voor het laten taxeren van een woning. De neerwaartse prijsontwikkeling hangt samen met de afname van het aantal opdrachten voor makelaars en taxateurs en de toegenomen onderlinge concurrentie.

Prijsontwikkeling taxaties koopwoningen en bedrijfspanden

Prijsontwikkeling taxaties koopwoningen en bedrijfspanden

Ömer Eryigit

Bronnen: StatLine