Slecht einde van 2008 voor de Nederlandse zeehavens

In het vierde kwartaal van 2008 werd 132 miljoen ton aan goederen van en naar de Nederlandse zeehavens vervoerd. Dat is 6,5 procent minder dan een kwartaal eerder. Deze daling overtreft de afname van 3,2 procent in het vierde kwartaal van 2001 als gevolg van de aanslagen in de VS op 11 september. Over heel 2008 groeide het zeetransport nog wel.

Groei over heel 2008

Ook in het derde kwartaal van 2008 liep het zeetransport al met 2,5 procent terug. Door het gunstige economische klimaat in het eerste half jaar van 2008 groeide het zeetransport over heel 2008 nog wel. In totaal werd er 560 miljoen ton aan goederen van en naar de Nederlandse zeehavens vervoerd. Dat is 4,4 procent meer dan in 2007.

Goederentransport over zee van en naar Nederlandse zeehavens

Goederentransport over zee van en naar Nederlandse zeehavens

Minder overslag in Rotterdamse haven

De haven van Rotterdam is veruit de belangrijkste haven van Nederland en goed voor ongeveer drie kwart van het totale zeetransport. De Rotterdamse haven werd bijzonder zwaar getroffen door het keren van het economische tij in de laatste maanden van 2008. In het vierde kwartaal daalde de overslag met 7,3 procent naar 97 miljoen ton.

Vooral minder zeetransport van en naar Europa en Amerika

De daling in het vierde kwartaal is vrijwel geheel toe te schrijven aan het zeetransport van en naar Europa (- 8,3 procent) en Amerika (- 8,1 procent). Het goederenvervoer van en naar Azië daalde licht met 1,7 procent.

Goederentransport over zee van en naar Nederlandse zeehavens naar werelddeel

Goederentransport over zee van en naar Nederlandse zeehavens naar werelddeel

Rob Willems

Bronnen: