Prijzen bestaande koopwoningen verder gedaald

De prijzen van verkochte bestaande woningen waren in mei gemiddeld 2,5 procent lager dan in mei 2008. Dit is de vierde maand op rij dat de prijzen van koopwoningen lager waren dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan in mei 2008. Appartementen daalden met 2,9 procent het meest in prijs. De prijsdaling van twee-onder-een-kapwoningen was met 1,5 procent het kleinst.

In alle provincies waren de prijzen lager dan een jaar eerder. De grootste daling deed zich voor in Groningen, waar koopwoningen 5,2 procent goedkoper waren. In Gelderland was de prijsdaling met 1,6 procent het geringst.

Vergeleken met april 2009 daalden de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,7 procent. In Friesland, Zuid-Holland, Drenthe en Gelderland lagen de prijzen iets hoger dan een maand eerder, in de overige provincies waren de woningen goedkoper.

Ruim 10 duizend bestaande woningen wisselden in mei van eigenaar. Dat is een kwart minder dan in mei 2008. Van alle woningtypen en in alle provincies was het aantal verkopen fors lager. Ten opzichte van april 2009 is het aantal transacties echter licht toegenomen.

Het CBS en het Kadaster publiceren vanaf januari 2008 samen over de prijsontwikkeling van koopwoningen. De prijsindex bestaande koopwoningen geeft de prijsontwikkeling weer van bestaande koopwoningen in Nederland, die aan particulieren verkocht zijn.

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen van bestaande koopwoningen

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen